петък, 26 август 2011 г.

Древноримска кухняОтдавна бяхме хвърлили око на тази кухня от книгата "120 Great History Projects". За осъществяването ни трябваха една картонена кутия, малко лепило С200, гипс, няколко тънки клончета, боя, бързосъхнеща глина.
От кутията се изрязва единия ъгъл. Ако е нужно, се залепят по-високи "стени". "Зиданата печка" е лепена от същия картон, но ми се струва, че щеше да стане още по-лесно от кутия за чай. После е намазана с гипсова каша, която при изсъхването си създава "зидания" ефект. Внимание - не изливайте останалия гипс в мивката, може да я задръсти. Пак чрез лепене и покриване с гипсова каша е направена "етажерката".
От бързосъхнеща глина Ането направи съдове и един пушен бут. Малко цветя от близката градина осигуряват "сушащите се подправки".

В кухнята на древните римляни имало амфори със зехтин и вино, от тавана висели сушено месо и подправки. Тъй като нямали хладилници - факт, за който Ането много ги ожали, - храната се запазвала чрез осоляване, мариноване, сушене и опушване.

Нашата добавка беше нарисуваната от Ането римлянка. И една римска рецепта, която открихме ето тук - Pepones et melones, диня и пъпеш, нарязани на кубчета, наръсени с накълцан магданоз и задушени с чер пипер, сол, мед и оцет. И аз казах "бляк" и направих съвсем малко за експеримента, но всъщност не беше лошо. Стига малко гастрономическо любопитство.Няма коментари:

Публикуване на коментар