петък, 12 август 2011 г.

Канелените кифлички на Карлсон


Или, по-точно, на Носорога, но отмъкнати и заплатени от Карлсон с монета от пет йоре.

Предполагам, че са същите, защото книгата, по която ги прави Ането, е шведска - "Необикновената готварска книга на Елиът", която се надявам да издадем, защото буди истински ентусиазъм и учи на основни умения, които могат да се надграждат, а не само на няколко ефектни рецепти. Кифличките са към края на книгата, но търпи ли се?

Из "Eliot's Extraordinary Cookbook" `(благодарим на Емил и Зоя!):
Канелени кифлички (ужасно вкусни)
Опекохме и канелени кифлички от тесто с повечко захар. Ядат се без масло, но хич не са полезни, макар на вкус да са ЧУДНИ!
12 кифлички

За тестото:
1/4 чаша масло (половин малко пакетче)
1 чаша мляко
1 пакетче мая
1/4 ч.л. и 1/4 ч.ч. захар
1 ч.л. кардамом
3 ч.ч. брашно

За плънката:
3 с.л. масло
3 с.л. захар
1 ч.л. канела на прах (прави се от кората на едно дърво, което расте в Азия)

Ето какво направихме:
Взехме 1/4 чаша или половин пакетче масло и леко го загряхме в тенджерка, за да го разтопим.
Когато се стопи цялото, изляхме при него млякото и го загряхме лекичко. После преляхме всичко в голяма купа и добавихме маята, която бяхме накиснали предварително в малко топла вода с 1/4 лъжичка захар. Смесихме всичко с дървена лъжица.
После добавихме 1/4 ч.ч. захар и кардамом.
После-брашното. Бяхме отмерили 3 чаши и ги добавихме, като си оставихме само четвърт чаша.
Замесихме тестото, докато стане хубаво и гладко,а после го оставихме да се надигне 40 минути в купата, покрито с кърпа за чинии. После го разточих с набрашнена точилка (ако нямаш, използвай шише).
Междувременно Стела смеси нещата за плънката в една чаша: маслото, захарта и канелата.
Използвах шпатула, за да разпределя пълнежа равномерно върху тестото. После навих тестото на руло.
Отрязах дебели кръгчета от навитото тесто и ги сложих в тавичка. Оставих крайчетата малко по-дебели(иначе щяха да са съвсем мижави).
Почаках кифличките да се надигнат половин час, покрити с кърпата за чинии.
Когато бяха почти готови, включихме фурната на 250 градуса. После сложихме тавата по средата и ги пекохме около 10 минути (може да са готови и по-бързо).
Бяха златистокафяви и ухаеха божествено!
href="http://1.bp.blogspot.com/-1Op2-PGqkp0/TkT4H5pzeHI/AAAAAAAAMMs/5ZRQUqF7RPk/s1600/IMG_1843.JPG">



Ще ви почерпим срещу монета от пет йоре :)


2 коментара: