понеделник, 1 август 2011 г.

Римските терми


На влизане в сградата, след като подминете магазинчетата и заплатите входа си, попадате в широко фоайе, където някои правят физически упражнения, а други чакат близките си. Оттам пристъпвате в просторна зала, която въпреки внушителните си размери служи просто като съблекалня; оставяте дрехите си и пристъпвате в съседното помещение, където се намира басейн със студена вода - да се изкъпете, вероятно да поплувате, да побеседвате на спокойствие.
Ако пък разхлаждането ви е дошло в повече и искате да се напарите, първо минавате през помещение със стайна температура, обичайно най-изящно украсеното в цялата сграда; тук не правите нищо, само седите и се аклиматизирате към топлината, докато втриват в тялото ви благовонни масла. Целта на помещението, наречено тепидариум, е да предотврати шока на тялото от твърде рязката смяна на температурите при преход от топло към студено помещение и обратно.
Оттук можете да влезете в калдариума, чийто мозаечен под е отопляван със специални керамични тръби. Калдариумът се пълни с горещ въздух, а в единия му край има басейн с хладка вода, с която къпещият се може да полее главата си, преди да излезе от залата. Хипокаустът пък бил нещо от рода на съвременната сауна - горещо, сухо помещение.

Добре ли звучи? В допълнение римските бани били място за разговори, срещи, тържества, изложби, поетически рецитали, физически упражнения и хранене. Нерядко имали библиотеки, ресторанти, магазинчета. Ако някой политик искал да убеди хората в правотата си, отивал в банята; ако заможен римлянин искал да покани приятели на вечеря, можел да я даде в банята.
Едни от най-запазените римски бани в Европа могат да се видят във Варна; благодаря на Свилен Иванов, който ни ги показа и ни зарази с ентусиазма си. Ако знаех колко е интересно, положително бих взела пакетче фурми или смокини, за да можем да закусим на място както подобава на едни истински римляни.

П.С. За съжаление има какво да се желае при представянето на мястото - наличните табели с картинки казват нещо, но липсва описателен текст, който да разкаже подробности; старите ръждясали знаци още стоят, въпреки че на тях не пише нищо друго освен името на помещението. Преди да заведете децата, най-добре се осведомете от интернет, за да можете да им разказвате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар