понеделник, 1 август 2011 г.

Торта от зелени круши с орехи и бял шоколад


Тези круши не са като купешките, цветът им не примамва децата, а в мига, в който омекнат, вече са готови да потъмнеят. Аз обаче ги харесвам много, говорят ми за лято и за лозе, за вързан на крушата хамак и за хайлашко щастие.
Обещах да направя торта за рождения ден на майка си; първо мислех да бъде кайсиева, с лек желатин върху пандишпанова основа, каквато тя правеше навремето, но като видях двата килограма круши в кухнята, не устоях да не опитам с тях. По-меките, разбира се, изядох, а по-твърдите обелих, издълбах и подварих в захарен сироп, след което напълних с разтопен шоколад и скрих вътре по едно орехче. После ги сложих в хладилника да се стегнат.
За да има с какво да си кореспондират орехчетата, сложих орехи и в блатовете. По средата, за да не заглуша вкуса на крушите, сложих смес от три крема - нишесте "Ванилия", крема сирене с пудра захар и бита сметана. Лекичко ги желирах, за да съм по-сигурна, че ще държи формата. Под крема, върху първи блат, има слой леко карамелизирани круши, нарязани на парченца.
Отгоре тортата е полята с шоколадова глазура, върху която са обърнати междувременно стегнатите круши.

1 коментар:

  1. Ехеее, потекоха ми лигите за тази торта. Блазе на майка ти, с такава дъщеря!

    ОтговорИзтриване