четвъртък, 21 юли 2011 г.

Wabi-Sabi


Една котка тръгва да търси значението на името си и, пътувайки, се научава да цени красотата на простите, несъвършени и естествени неща. Понятието уаби-саби е свързано с даоизма и стои в основата на някои от най-интересните страни на японската култура - хайку, икебана, японската градина и особено чайната церемония - онези, кhttp://www.blogger.com/img/blank.gifоито внушават забавяне на темпото, вглеждане в малкото, непоискване на излишното.
Цветовете изгряват до своята противоположност; животът се усеща най-силно в онова, което е нетрайно и обикновено, ненасилено - като падналия в локвата кестен, като сладко разливащата се в мускулите умора, като тежко тупващите по напечения паваж капки.
Съвременните медии непрекъснато убеждават децата ни - и нас, - че не можем да бъдем щастливи без купища лъскави неща, за придобиването на които трябва да посветим без друго краткото си време. Струва си да им покажем и този друг начин на щастие - още сега, докато го познават инстинктивно, докато не е заглушен.

Книгата на Марк Райбщайн с илюстрации на Ед Йънг ми подари Сибила, за което съм й страшно признателна. Може да се намери в Амазон ето тук. Има я и във вариант за Кindle.

Няма коментари:

Публикуване на коментар