понеделник, 25 юли 2011 г.

Малкото бръмбарче и пясъчният магьосник

Това е измислено от Ането вчера, докато обясняваше на една баба как работят картите "Направи си сам приказка" :)

Имало едно време един човек, който отишъл в друго царство и когато се върнал, заварил всички хора в родния си град превърнати в пясъчни статуи. Докато обикалял натъжен, от една цепнатина излязло малко бръмбарче, което му разказало как в града дошъл зъл магьосник и направил пясъчна магия. Понеже било мъничко и незабележимо, бръмбарчето успяло да се скрие в мантията му и да разбере, че магията се задейства, ако се покажеш на слънце - на третия ден ще се превърнеш в пясък. Чуло още, че може да се развали само от специална вода, която се намирала в една планина на края на света.
За да го предпази от слънчевата светлина (тъй като то също било засегнато от магията), човекът го сложил в кибритена кутийка и я пъхнал в джобчето си, за да чува съветите му. После потърсил нещо, с което да може да се придвижва много бързо, защото и самолет не можел да стигне до планината за три дни и да се върне.
Тогава бръмбарчето го посъветвало да вземе вълшебно хвърчило, което ги отвело в една пещера близо до целта им. Там трябвало първо да станат невидими, защото магьосникът зорко пазел вълшебната вода. Само че да се намери шапката-невидимка не било лесно, тъй като поради своята невидимост тя съвсем не се виждала. Тогава бръмбарчето посъветвало човека да я търси със затворени очи. Той тръгнал опипом из пещерата и така я открил.
После с нейна помощ се промъкнали и откраднали вълшебната вода. Върнали се бързо в пясъчния град точно когато изтичал третият ден - оставали им само няколко минути, твърде малко, за да полеят с нея всички и да развалят магията. Тогава бръмбарчето извикало всичките си роднини; от всички цепнатини заизлизали бръмбарчета и всяко взело по една капка от водата. Полели с тях пясъчните статуи и те отново оживяли.

А магьосникът, като видял всичко това, сам станал на пясък и вятърът го разпръснал завинаги.

1 коментар:

  1. Анонимен26 юли 2011 г., 3:56

    :) Чудесно го е измислила Ането!
    Особено ми допадна частта с шапка-невидимката - гениално е! :)))
    Desi

    ОтговорИзтриване