сряда, 20 юли 2011 г.

Още разхладителна наука


Архимед

Бива ли човек да не знае собствения си обем? Най-добрият начин да го провери е... на практика. Отбележете нивото на водата във ваната (напр. със стикер) преди и след влизането на детето вътре. Разликата между тях, умножена по дължината и широчината на ваната, ще ви даде обема. Ако детето още не умее да задържа дъха си под водата, може да пропуснете да измерите главата... или да проведете експеримента с кукла.

Мистерията с гуменото пате

Ще ви трябва голям съд с вода (вана, корито, леген) и гумено пате (или друго плаващо нещо). Първо направете с ръка големи вълни, така че да стигнат чак до другия край на съда и да започнат да се връщат обратно. После обърнете внимание на патето. Колко странно! Вместо да плава заедно с вълната, то остава на място и само се движи нагоре-надолу.
Защо става така? Вълната е предаване на енергия, а не преместване на вещество (в случая вода). На практика водните молекули се движат нагоре-надолу, като само си "предават" движението по хоризонтала - също както при "мексиканската вълна" по време на футболен мач.

Няма коментари:

Публикуване на коментар