вторник, 19 юли 2011 г.

Разхладителна наука

При горещини като днешните, пише в "Да убиеш присмехулник", дамите се къпели по няколко пъти на ден и все пак вечерта изглеждали като наръсени с пудра понички. Тъй като обаче ние не сме дами и не се каним да ставаме такива, ето няколко занимания като за вашите Скаут или Джем:

Фокусът с хартията, която не иска да се мокри

Хубавото на този експеримент е, че може да се прави, докато младият учен кисне във ваната (или коритото, или басейна на двора, или морето). Хващате се на бас с него, че можете да вкарате парче хартия под водата така, че то да остане сухо. Предлагате му първо да опита сам, за да види, че е невъзможно. После пъхате грубо смачканата хартия в суха каничка (или кофичка за пясък) така, че при обръщане да не пада. Обръщате кофичката и внимателно я потапяте във водата, като следите ръбът да бъде винаги водоравен. По този начин въздухът няма да излезе от нея дори когато водата покрие кофичката изцяло. Вадите кофичката, обръщате я и воала - хартията си е останала съвсем суха. Обяснете и покажете отново експеримента на детето, така че и то да може да спечели някоя дъвка с подобен бас.

Какво може да научи? Въздухът е по-лек от водата (затова винаги е отгоре), но не е "нищо", макар да е невидим (затова и водата не може да влезе на негово място в кофичката).

Водата, която се катери

Когато ви свършат запасите от дъвки, спечелени от първия бас, можете да отправите към детето ново предизвикателство. Попитайте го дали водата винаги застава равна, където и да е налята. Да? А може ли да накара част от нея да се изкатери нагоре, като гърбица? След като го оставите да се опита, потопете кофичката изцяло във водата под наклон, така че всичкият въздух да излезе от нея. После я обърнете с дъното нагоре и внимателно я извадете така, че ръбчето да остане под вода. Така водата, която се намира в кофичката, ще остане вътре в нея - сякаш на водната повърхност се е образувала "гърбица".

Какво може да се научи? Водата вътре не може да излезе, защото на нейно място няма да има нищо, т.е. би се получил вакуум. От друга страна, въздухът в стаята натиска останалата вода във ваната и не позволява на тази в каничката да я изтласка. Ако на детето му е интересно, по-нататък може да направите експеримент със скачени съдове; ако не, може просто да го донамокрите и да го оставите да се кисне :)

Защо водата в морето е солена?

Всъщност всяка вода е солена, включително и тази в реките и езерата; само че толкова слабо, че не я усещаме. Водата в моретата и океаните обаче е доста по-концеhttp://www.blogger.com/img/blank.gifнтрирана, защото хилядолетия наред част от нея се е изпарявала, като солите са оставали. В по-хладно време можехме да демонстрираме принципа, като покажем на детето как се сгъстява сос (и колко по-солен става, като изври половината вода). При 40 градуса обаче аз бих се задоволила да демонстрирам колко бързо слънцето изпарява водата - например като пишем с вода върху плочките в двора (с помощта на бутилка с дупка на капачката например) и гледаме как написаното се изпарява за секунди. Можем, разбира се, и да оставим паница с плитко налят в нея наситен разтвор на сол на слънце и да видим какво ще се получи до вечерта.
Повече по въпроса има на сайта на "National Geographic".

Писмо в бутилка

необходими материали: хартия, химикал, празна бутилка с капачка (напр. малко шише от минерална вода), топка-глобус или карта на света.

Помните ли писмото от "Децата на капитан Грант" и всички вълнения при неговото разчитане? Можете да научите децата на понятия като географска ширина и дължина, като поиграете с тях на "Корабокрушенци и спасители". Първо им обяснете, че чрез тези мерки човек може да познае точно къде се намира, дори ако наоколо няма никакви ориентири. После единият играч пише писмо, в което указва географската ширина и дължина, слага го в бутилка и го пуска в морето, а другият трябва да го извади и да намери къде точно се намира "корабокрушенецът". Могат да се използват и допълнителни подсказки (напр. "Елате бързо, защото ми писна да ям яйца от птицечовки").

Огъване на вода

Пуснете кранчето на чешмата така, че да тече тънка струйка. Разбира се, тя се спуска право надолу. А може ли да не бъде така?
Поканете детето да прекара няколко пъти гребен през косата си (ако неговата е къса, може да среше вас), след което доближете гребена до струйката, без обаче да я допирате. Какво се случва?

Струйката се огъва, защото наелектризираният гребен привлича молекулите на водата.

1 коментар:

  1. Това е просто чудесна идея за занимания!!!Поздрави и успешни експерименти!!!!

    ОтговорИзтриване