четвъртък, 2 юни 2011 г.

Първи юни в Ботаническата градина
Отглеждам децата си в панелка. Такива са реалностите; не се оплаквам, Ането също - дори като по-малко ревностно защищаваше София от бабите си (които се опитваха да изтъкнат предимството на провинцията, белким им иде на гости :)). Няма да забравя едно катерене по родопски склон, когато бързо уморилото се четиригодишно Ане нареждаше: "Природата е лоша, лоша! Само в градовете е хубаво. Само в градовете С БОКЛУЦИ е хубаво! Природата е НЕДОПУСТИМА!"

Днес обаче май си е променила мнението и внезапно се интересува от пръстта и разните зелени, ядящи се или красивеещи неща, които никнат от нея; така че логичният ни избор за първи юни беше заниманието в Ботаническата градина на СУ, което се оказа за по-малки дечица, но все пак беше много любопитно и за нея. Продължение на прекрасната инициатива Plantscafe (включваща разработени и достъпни онлайн планове за уроци по ботаника за детските градини и началния курс - поканете учителките на децата си да ги разгледат), заниманието се състоеше в почти детективска работа по определяне на предоставения зеленчуков експонат (домат, патладжан, морков и пр.) спрямо десетина предварително готови характеристики (оранжев, какъвто отвън, такъв и отвътре, при срязване мирише, като го срежеш напречно, виждаш кръг) и познаване коя част от растението е зеленчукът (плод, листо, стъбло и пр.). Накрая децата ходиха на пътешествие из различните географски зони, пресъздадени в градината - аз се включих чак накрая, но тъкмо навреме за двестагодишната (и попрепатила) маслина.

Наесен Plantscafe ще продължи работата си - и силно се надявам този път да добие повече популярност, защото определено си струва. Не че и вкъщи не можем да рисуваме с бои, които сме добили от цветно зеле или червено цвекло, да си правим музикални инструменти от растения или колажи, но участието в група с други деца, водена от знаещи и интересни възрастни в магическа обстановка като тази на градината може да увлече детето по съвсем друг начин.
Госпожица Га, разбира се, оцени градината главно като приятно място за сън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар