събота, 23 април 2011 г.

"Голи" яйца


В сайта на "Експлораториум", раздел "The Science of Cooking", обясняват как можете да махнете черупката на яйцето, без то да изгуби формата си :)
Трябват ви няколко яйца, бял оцет, достатъчно голям съд, за да побере всичките ви яйца, и голяма лъжица.

1. Слагате яйцата в съда, така че да не се докосват.
2. Добавяте достатъчно оцет, за да ги покрие. Забележете, че върху черупките им се получават мехурчета. Покривате съда, слагате го в хладилника и не пипате 24 часа.
3. Внимателно вадите яйцата с голямата лъжица. Леко! Тъй като черупката може да се е стопила, имайте предвид, че мембраната не е толкова здрава като нея.
4. Внимателно излейте оцета. Върнете яйцата в съда и ги покрийте с нов оцет. Оставете още 24 часа в хладилника.
5. Извадете яйцата и ги изплакнете внимателно. Ако някоя от ципите се е скъсала, изхвърлете яйцето.
6. Когато сте готови, ще имате яйце без черупка. Изглежда като яйце, но е прозрачно - а ципата се огъва, когато я стиснете.

Какво се случва?
Когато потопите яйце в оцет, черупката се разтваря.

Няма коментари:

Публикуване на коментар