неделя, 27 март 2011 г.

"Хлябовете на света" на Надежда Савова

За съжаление хванахме самия край на курса - правихме индийско роти от Раджастан, но пък изпуснахме етиопския, мексиканския и перуанския хляб... Искрено се надяваме курсът да се повтори, защото Надежда Савова беше изключително интересна - тя е антрополог, който защищава докторат в Принстън, обиколила е сама всички места, за които говори, и е научила рецептите за хлябовете на място покрай другите си антропологични занимания (напр. снимане на научнопопулярен филм за индийската телевизия, покрай който инцидентно открива и скални рисунки на жирафи в една от пещерите - сензационно откритие, тъй като до този момент не е било известно, че в миналото в Индия е имало жирафи).
Преди и след месенето гледахме и слушахме за района, от който идва рецептата за хляба - Раджастан, "щатът на принцовете", както и християнския щат Керала, откъдето пък са обредните коледни хлебчета. В крайна сметка Ането реши, че непременно ще се запише в курса на Надя по антропология в СУ, като попорасне мъничко :)
Междувременно ще гледаме да посетим "Хлебната къща" в Габрово - място, създадено по инициатива на Надежда, но с помощта на много доброволци, като едновремешните читалища - традиционна къща с огнище, в която хората се събират да общуват, докато месят и пекат хляб. Звучи ми страхотно.

П.С. Другата неделя печене на хлябове няма да има, но пък в същия център - "Естествени идеи" - сме си харесали заниманията "Шерлок Холмс в страната на математиката", така че ако случайно междувременно не се роди бебето, там сме.

1 коментар:

  1. Чудесно!
    Аз съм нетърпелива, но мъжът ми е добър учител - та той научи децата да месят хляб. Сега, като ни дойде приятелче на гости, те вадят приготвеното от предния ден тесто от хладилника, разточват го и си правят пици. Страхотен кеф и за тях, и за мен, като виждам ентусизма им...

    ОтговорИзтриване