събота, 8 януари 2011 г.

Морковено-ананасова торта за рожден ден

Желанието на рожденичката беше да е във формата на книга.
Отвътре е морковена торта, глазурата е с кондензирано и сухо мляко.
Рецептата предстои :)



Съставки:
За блатовете:

* 2 чаши кристална захар
* 1 1/3 олио
* 3 големи яйца, стайна температура
* 1 ванилия
* 2 1/2 чаши брашно
* 2 ч.л. канела
* 2 ч.л. сода
* 1 1/2 ч.л. сол
* 1 чаша стафиди (по избор)
* 1 чаша нарязани орехи (по избор)
* 1/2 кг настъргани моркови
* 1/2 чаша нарязан на парченца ананас (изцеден, ако е от консерва)
Фурната се загрява предварително.

Смесват се яйцата, захарта и олиото.
Брашното се пресява с канелата, содата и солта в друга купа.
Смесват се сухата и мократа смес.
Добавят се орехите и стафидите, а после внимателно морковите и ананаса.
Тавичката се покрива с хартия за печене, сместа се разделя на две части и се пече (двата блата са поотделно, за да се изпекат по-равномерно).

За крема:
* 3 пакетчета сирене крема
* 250 г масло, стайна температура
* 1 ванилия
* 500 г пудра захар, пресята
Бие се с миксера, нанася се между и върху блатовете и се оформя основното тяло на тортата. После се слага във фризера да се стегне, за да може да бъде стабилна, когато се украсява.
Източник - Ина Гартън

Млечен марципан за покритие (източник: Natalyna от тортената библиотека на бг-мамма)
1 консерва подсладено кондензирано мляко - 200 мл
400г пресято сухо мляко
1ч.л. олио
1с.л глюкоза или мед (с него става покритието по-жълто)
около 30 мл. вода
и пудра захар за до-омесване(Ако не прибавите вода, почти няма нужда от захар, но не е много сладко)
Омесва се еластично тесто с консистенцията на пластелин - меко но да не лепи много. Оставя се в хладилника, като преди употреба се пуска за около 2-3 секунди в МВ на най-висока степен, докато леко се размекне. Може да се до-омеси ако е нужно със захар.

1 коментар:

  1. Много хубава и интересна торта. И как само сте измислили надписа - страхотна идея!

    ОтговорИзтриване