неделя, 16 януари 2011 г.

В двора на Главното изречение

Миналата година преподавах превод на трети курс английска филология. Студентите ми бяха симпатични и в много отношения даровити, поне доколкото можех да съдя от изреченията, които ми превеждаха на глас в час. Когато обаче им дадох първата писмена работа, установих, че масово не владеят българската граматика... а пунктуацията направо им се виждаше висш пилотаж. Прекарах не един и два часа да обяснявам що е подчинено изречение и защо запетайка се слага и в края му, а не само "пред "което"", както са им обяснявали.
Нещо в системата явно куца - не може да си завършил елитно училище, очевидно с добър успех (учейки междувременно какви ли не сложнотии), да си взел кандидатстудентския си изпит и да си го докарал до трети курс филология, без да си разбрал сравнително простите правила на граматичната структура.
Затова мисля да се опитам да обясня полека-лека и възможно най-просто структурата на изречението на Ането. Струва ми се, че важното тук е да е интересно, да няма излишна теория и да има достатъчно поводи за упражнение. Затова и започвам малко по-рано - тя очевидно има ищах да пише, нека го прави както трябва.

Чудих се как да онагледя главното и подчиненото изречение. Първо мислех да го направя с въженце със синци, на което да е завързано друго, по-тънко въженце; или с парчета филц, на които да са изписани или пришити думи (и запетайките да са копчета).
В крайна сметка обаче реших да тръгна от думата "подчинени" (изречения) и да представя граматиката като йерархията в кралски двор.

Затова основната структура на главните изречения се състои от крал и кралица, т.е. подлог и сказуемо; групата на подлога ще е свитата на краля, групата на сказуемото - свитата на кралицата.
Като начало обясних най-простия вариант (подлог-сказуемо):...изреченията с един подлог и няколко сказуеми:

(тук вече тя сама поиска да си пише примерите)


...а Ането сама пожела да илюстрира тези с едно сказуемо и няколко подлога :))Нейният пример беше:
Захарницата, чайникът и чашата спореха.

Предстоят официални срещи между две кралски семейства (сложно съставно изречение тип "Тортата свърши и Лили се натъжи.")

2 коментара:

  1. Точица, много-много благодаря за метафората! Кралските семейства какво чакат че не се развихрят в срещи и борби за надмощие?:)

    ОтговорИзтриване
  2. Точица, много-много благодаря за чудесната метафора! Кралските семейства какво чакат, че не се развихрят в срещи и борби за надмощие?
    Усъмних се в пунктуацията на горното изречение.:)))

    ОтговорИзтриване