понеделник, 3 януари 2011 г.

Следновогодишно: хлебни таралежчета



Тортата остава за уикенда, когато можем да разчитаме на мааалко по-гладни гости :)

Това са само хлебчетата от Нова година, които се приготвят по следния начин:
Чаша прясно мляко
чаша кисело мляко
1 яйце (по желание)
1/2 чаша олио (зехтин)
Брашно до замесване
шипка сол, щипка захар
мая

Аз го правя със суха мая в машината за хляб, но със сигурност става и по класическия метод (половин кубче мая, разтворено в затопленото прясно мляко с малко захар и малко брашно, след това всички съставки трябва да са поне със стайна температура).
В машината изсипвате мокрите съставки, после брашното и най-отгоре маята.
След като се измеси хубаво, слагате в хладилника в намазнена торбичка минимум един час, а може и цяла седмица. Става идеална основа за пици, а също така и чудни чеснови хлебчета като по пицариите.
Ако пък ги оформите като продълговати топчета, прищипани в единия край, и им нащъкате "игли" с ножицата, стават ей такива хлебни ежковци. Очите и нослетата са от парченца маслина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар