сряда, 24 ноември 2010 г.

За четене
Джон Гатоу


Децата научават това, което преживяват на практика. Разпределете децата в класове и те ще изживеят живота си в невидима клетка, изолирани от общността; прекъсвайте децата със звънци през цялото време и те ще се научат, че няма нищо важно; принудете ги да се молят за естественото си право да ходят до тоалетна и те ще се превърнат в лъжци и подлизурковци; подигравайте им се и те ще се откажат да създават тесни връзки с хората; засрамвайте ги и те ще изнамерят хиляди начини да ви го върнат. ... Школуването се крепи на византийската тактика на наградите и заплахите, моркова и тоягата. Благоволението на властимащите, оценките и другите дрънкалки на подчинението нямат никаква връзка с образованието; те са аксесоари на робията, не на свободата."

Интересен поглед върху смисъла на самата образователна структура. Ще се радвам да коментираме, ако има и други, които възнамеряват да я прочетат в близко време.

8 коментара:

 1. Написах коментара във фейсбук, защото тук не го прие...

  ОтговорИзтриване
 2. оооо, право в целта, след Елементът мисля че ще ми се получи прекрасно да прочета и това.

  ОтговорИзтриване
 3. Непременно ще потърся това заглавие. Бих го препоръчала и на "властимащите" от Министерството на образованието. Не може децата непрекъснато да бъдат тикани с гегата и да им се налива "мъдрост", която е непонятна и за самите учители!

  ОтговорИзтриване
 4. Жалко, че новаторството е най-трудно пробиващо в православната църква и образователната система. Причините са различни, но резултата ....

  ОтговорИзтриване
 5. Ето обещаното http://razmisli.wordpress.com/2010/11/28/john-gatto-bulgarian/

  ОтговорИзтриване
 6. Благодаря много, прочетох, ще обмисля и ще публикувам своя коментар.

  ОтговорИзтриване
 7. Не целя нищо от изброените ,и не ми действа тази система.Ако е тъсено да бъда обидена и наранена-моля, всеки има право да постъпи както намеи за добре.Аз пък имам право да си направя заключенията и да преценя.Успех

  ОтговорИзтриване
 8. На света има много истини, на пръв поглед съвсем очевидни, и независимо от
  това, именно поради тяхната очевидност хората често не ги забелязват или,
  във всеки случай, не разбират значението им. Покрай такива самоочевидни
  истини хората понякога минават като слепи, а след това са извънредно
  учудени, когато някой внезапно открие онова, което сякаш всички би трябвало
  да знаят

  ОтговорИзтриване