петък, 29 октомври 2010 г.

Есенни рецепти


1. Ябълки в тесто

За тестото: 2ч 1/2 брашно, 1 масло (може и още малко да потрябва), ч.л. сол, ч.л. захар, 6-8 лъжици вода

Смесват се брашното, солта и захарта. Прибавя се предварително охладеното и нарязано на ситно масло; сместа се разбива, докато стане на трохи, и се прибавя водата, докато трохите започнат да се слепват при притискане. Омесва се тесто, което не трябва да стане много гладко - т.е. още да личат бучиците масло.

За пълнежа: 100 г орехи, 100 г стафиди, захар, масло, канела, по желание карамфил, индийско орехче, няколко капки ром
Захарта се стапя на тиган, добавя се маслото и подправките, в приготвената смес се овалват ядките.

Ще ви трябват още около 6 по-дребнички ябълки (ако са по-едри, тестото ще стигне за по-малък брой). Всяка от тях се обелва и издълбава (първо с помощта на ножче, после на чаена лъжичка) и се пълни с орехово-стафидената смес.
Тестото се разточва и нарязва на квадрати със съответната големина, за да можете да "облечете" ябълките. Ако не се слепват добре отстрани, "залепете" с малко вода. Изрежете излишното за допълнително разточване. Оваляйте в кристална захар. Отгоре може да залепите "листенце" от тесто.
Пече се и се поднася с гъст карамелов сироп или с ванилов крем.

1 коментар: