вторник, 26 октомври 2010 г.

Днес готвя аз! (или не съвсем)


Наскоро оглеждах кулинарните книги на приятели, питах ги от тази колко са готвили, от онази какво са опитвали, докато накрая домакинът се засмя и каза:
- Искаш ли да ти покажа от коя книга сме готвили най-много?
И измъкна една детска, "Кулинарно пътешествие около света". Хванах му вяра, рецептите наистина изглеждаха вкусни и в същото време подходящи за деца, т.е. хем здравословни, хем не много сложни, хем разпалващи въображението.
Ние имаме "Готварска книга за принцеси", която в детскоградинска възраст наистина вършеше работа (предимно лесни, предимно сладки, почти всички без топлинна обработка), но ми се прищя нещо по-сериозно. Аз имах навремето "Какво да сготвя, когато мама я няма" (само дето мама не ми разрешаваше да готвя в нейно отсъствие, че много цапах).
Днес гледам, че е излязла нова детска готварска книга, издание на "Бон Апети", шарена такава. Зарадвах се и тръгнах да разглеждам: а, деца снимани, че готвят, хубаво като идея.
След което се зачетох. Не че е невъзможно някой да се научи на четири години да пече сьомга във фолио, но чак такова стълпотворение от гениални дечурлига, които убедено разказват стъпка по стъпка как "пасират картофите", замесват каймата и пр. ми се струва леко странно. Най-напред заради подбора на самите рецепти, които следваха класическото разделение в готварските книги на салати, супи, основни ястия и десерти, докато вкусовете на децата обичайно са "десерти, десерти, филийка с нещо си, десерти" :) Кое петгодишно дете ще изтъкне като свой специалитет "Пиле върху сол"? По-скоро звучаха като рецепти на майките, представени за детски.
Второ - защото децата наистина могат да участват в приготвянето на храната отрано, но обичайно все пак го правят с възрастен, който им оставя по-забавната част - да изсипват предварително отмерените съставки в купата, да речем, и после да режат сладките с формички. Особено в предучилищна възраст акцентът е върху дейностите, които доставят удоволствие.
Друг е въпросът какво търсеха кренвиршите в подобна книга, но нейсе.

Иначе книгата има и плюсове - вероятно много от рецептите не са лоши, имаше разни текстове за ползата от готвенето за математическите умения и пр.; децата безспорно бяха сладки. Просто за 20 лева би било добре да предлагат нещо с по-ясна концепция.

1 коментар: