сряда, 20 октомври 2010 г.

Въжеиграч (от Росена)


Един обект е в равновесие, когато силите, действащи върху него, се неутрализират взаимно. Когато седиш на люлката например, тя е в баланс в определена точка. Но ако някой приятел с различно от твоето тегло седне на нея, центърът на тежестта се изменя и положението на люлката се променя към най-ниската точка. Въжеиграчите използват лостове за баланс, с които променят центъра на тежестта.

Трябват ви:
коркова тапа
4 кибритени клечки
остър нож
парче тел около 30 см
Конец
Пластилин
два стола
канап
1. Направете модел на въжеиграч, като използвате корковата тапа за тяло, две клечки за ръце и две други - за крака. Използвайте остър нож, за да направите вдлъбнатинки в краката. Поставете клечките в корка, както е показано на рисунката.
2. Отрежете от телта парче около 30 см. Прикрепете го към "ръцете" на куклата с конец (както е на чертежа). В краищата сложете две топчета от пластилин. Те ще служат като тежести .
3. Поставете два стола с облегалките, поставени успоредно 1 към друга, на около 30 сантиметра. Опънете канапа между тях.
4. Поставете въжеиграча на опънатия канап. Чрез отнемане или да добавяне на пластилин може да го приведете в състояние на стабилност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар