понеделник, 18 октомври 2010 г.

Из "Забравени и непознати принцеси"Илюстраторката Ребека Дотреме бързо се превръща в едно от най-известните имена в своята област; нежните й, изпипани рисунки са напоени с атмосфера; ясният индивидуален почерк успешно се съчетава с близък до детския поглед - рисунките й са "красиви", без да бъдат банални. Освен енциклопедията на забравените и непознати принцеси сред илюстрираните от нея заглавия са "Баба Яга" и китайска версия на "Сирано".
Ето сайта й - както виждам, подготвя се и версия на "Алиса".

Искрено благодаря на Даниел Петков, който ми донесе книгата от Брюксел!
По-долу прилагам няколко картинки плюс несръчен опит за превод от френски (още се уча).

Принцесата на кралство Есперлует

Щом приключи обядът или някой бал, принцеса Луизет от Есперлует бърза да изкачи хилядите стъпала, които водят към библиотеката й. Чете всичко, което намери - разкази, стихове, философия или романи, пълни с небивалици.
Освен това пише историята на живота си, своята биография (към момента три тома от по петстотин петдесет и седем страници всеки).
Търси очила, с които очите й никога да не се уморяват.
Мечтае за дни, разделени на глави, на които винаги да може да даде заглавие.
Изразява се в рими, говори само в стих, знае речника наизуст.

Каприсиоза

Променлива в настроенията си, трудна като характер, принцеса Каприсиоза не говори, а мърмори. Не кашля, а се покашля. Седнала пред вкусно ястие, не се докосва почти до нищо, присвива устни или в най-добрия случай едва опитва някой залък.
Истинска гнусливка.
Често глезена, не се колебае да поиска невъзможното: сняг посред лято, сенчест ъгъл насред пустинята, боровинки през януари.
Банята изисква цялото й внимание, всички тънкости трябва да бъдат спазени - температурата да е идеална, пяната - парфюмирана, да има листенца от роза, магарешко мляко или сироп от кайсии.

Нейната братовчедка, Принцесата на граховото зърно, е прочута. Историята й е позната - една кралица искала да ожени сина си. За да намери най-нежната принцеса, пъхнала под дюшеците зрънце грах. Сложила отгоре двайсет други дюшека и двайсет чаршафа. Посинена от грахчето, на другата сутрин принцесата се оплакала, че е прекарала непоносима нощ. Убедена, че е намерила рядката перла, кралицата я омъжила за сина си. Оттам и името й "Принцесата на граховото зърно". Съществува и друга версия на тази история. Принцесата щяла да бъде изядена от великан-човекоядец. Тъй като бил изискан кулинар, той добавил към нея гарнитура от грахчета. На нейно име била кръстена рецепта "Принцеса с грахови зърна", която обаче не се харесвала на Каприсиоза.

Четвъртинка от луната

Четвърта дъщеря на Пълната луна и на Самотния мечок.
Живее в големите равнини, където не спират воят на койота и напевите на чейените. Носи корона от пера, рокля от еленова кожа, скиптър от кост на бизон. За голямо раздразнение на родителите си изпраща с часове послания на приятелките си с помощта на дима от накладен огън. Обожава да танцува около тотема под звуците на там-там.


Ефимера от Китай (to be continued)

Част от династия, в която можеш да бъдеш принцеса само един ден.
Много красива принцеса, изящна като водно конче, лека като въздуха.

Животът на Ефимера продължава само няколко часа - сутнин се събужда в своя пашкул, после расте много бързо, докато не разгърне крилата си. Може да се наблюдава в градините, където вдъхва парфюма на цветята, облечена във великолепни рокли. Върти се под ослепителното слънце и под любезностите на принцовете, които я ухажват.
След като падне вечерта, нейното царстване свършва и с един удар на крилете тя изчезва в огряната от светулките нощ.

Местообитание:
Китай, но също така Северна Африка, Европа през летните месеци. Големите слънчеви прерии, където температурата е между 15 и 40 градуса по Целзий, а също и умерените зони.

Международна азбука на ветрилата
1а. Да 1b. Не 2а.Бихте ли се оженили за мен? 2b. Бихте ли ме оставили на мира? 3а. Кофти време. 3b.Какво хубаво слънце! 4. Отивам за хляб. 5. Къде е изходът? 6. И защо? 7. Защото така. 8. Искаш да ме ядосаш ли? 9. Спи ми се. 10. Бихте ли повторили въпроса? 11. Какво мислите за новата прическа на Каприсиоза? 12. Долу 13. Горе 14. Високо ценя това есе на Киркегор за апроксималистичната теория на Кант за интроспекцията на вътрешното "аз" по отношение на битието, а Вие? 15. Не, не, не и не! 16а. Този принц е миниатюрен! 16b. Този принц е много малък! 16с. Този принц не е много голям 16d. Този принц не е толкова лош... 16е. Вчера карах колело с баба и спуках гума... за щастие. Получих ролкови кънки! 17. Все ми е едно. 18а. Надясно. 18b. Наляво. 19. Нямам какво да кажа. 20. Ужасно съм гладна! 21. Пак съм качила едно кило. 22. Писна ми. 23. Свалила съм 300 грама! 24. Да живея аз!

1 коментар:

  1. Ах, чудесно! Аз пък получих книгата по пощата в плик от една приятелка и беше страхотна изненада. Чудесно е да прочета нещо от книжката на български. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване