сряда, 15 септември 2010 г.

Идеи от Росена - саксия от морков


Тази и още няколко идеи получих от Роска, която е в Норвегия и явно е попаднала на интересна книга по въпроса. Благодаря!

Саксийка от морков/ Зеленина без почва

можете да направите скасия от морков с главата надолу - и право във въздуха! Следвайте рецептата внимателно и ще можете да създадете малка, висяща градина от морков.

Ако искате можете да засадите и др растения в саксийката от морков. Може да сложите малко растение или няколко семена от малко растение, като кресон. Грижете се почвата да бъде влажна през цялото време

Необходими материали:
един голям морков, нож, памук, картофобелачка, клечка за зъби, памучен конец

Начин на работа:
1. Отрежете парче с дължина ок. 5 см. от края на моркова. Може да оставите малки листа, ако има.
2. Поставете отрязания край върху напоен с вода слой памук, поставен в чинийка. Нека да е влажен непрекъснато. Поставете чинийката на слънце
3. Изчакайте, докато от моркова започнат да излизат нови листенца. С върха на картофожелачката внимателно издълбайте кухина в моркова, така че да заприлича на чашка.
4. Внимателно прекарайте клечката за зъби през горната част на така получената чашка и завършете по 1 парче конец в двата й края.
5. Закачете моркова на кука на някой слънчев прозорец. Напълнете отвора с вода (или ако сте сложили семенца и пръст – поддържайте ги влажни). Скоро ще се появят зелени издънки, които ще започнат да растат нагоре към саксийката!

1 коментар: