събота, 4 септември 2010 г.

Предпремиерно!

Децата са "измислячи" по природа. Наблюденията ми сочат, че коренът на всяка литература е в детската игра и фантазмените светове, които тя създава - лекотата, с която един въображаем сюжет се следва и разгръща, независимо дали става въпрос за невидима къща с всички прилежащи джунджурии, страховита битка с незнайни чудовища или просто за нещо полезно като летящ креват, който да те закара до училище.

За да насърчим и развием техните способности, без да ги ограничаваме с норми от света на възрастните, избрахме една идея, подхвърлена в "Граматика на фантазията" на Джани Родари: да се представят под формата на карти елементите на вълшебната приказка, така че децата да могат да ги комбинират и изпълват със свое съдържание.

Играе се, като детето изтегля 5 карти и ги разпределя в петте основни етапа от сюжета на приказката (проблем, приключения и обрати, покачване на напрежението, върховен момент, разрешаване на проблема). За по-лесно сме нарисували сюжетната линия като "карта" на приказката, така че да може да разположи картите върху нея.

След като ги нареди и измисли как да ги комбинира, то ще разполага с план на своята приказка; остава му само да я запише (или нарисува като комикс).

За повече информация пишете на tochitza@gmail.com

6 коментара:

 1. Чудесно, наистина! И аз бих играла, браво!

  ОтговорИзтриване
 2. Чудесна идея.. Рисунките са прекрасни!

  ОтговорИзтриване
 3. Поздравления за страхотната идея! Много ми харесва!

  ОтговорИзтриване
 4. Ние си я взехме, много ни аресва! Поздравления!

  ОтговорИзтриване