четвъртък, 2 септември 2010 г.

Два куклени фестивала

След като с отрада забелязах по улиците реклами на международния куклен фестивал "Панаир на куклите", влязох в нета да потърся повече информация и открих, че фестивалите са не един, а два.
Единият започва сега в Пловдив под името "Двама са малко - трима са много". Както прочетох, има разнообразно международно участие - Канада, Германия, Словения, Иран, Армения, Испания, Турция и т.н. Фестивалът ще има състезателен характер, като сред даваните три награди едната ще бъде отсъдена от детската публика - нещо, което ми навя мил спомен за анимационните фестивали от моето детство.


Другият ще се проведе в София от 16-и до 22-и септември - поредно издание на "Панаир на куклите", който сме гледали през други години с голямо удоволствие. Помня прекрасната немска постановка "Топчестите хора", която беше увлекателна и за малки деца въпреки класическата си тема и минималистичните изразни средства (а може би тъкмо заради тях). Помня италианския уличен театър, представленията "Пънч и Джуди" (макар да ми бяха интересни повече като на англицист, отколкото като на майка, признавам), китайския марионетен театър и т.н. Общо взето е прекрасна възможност да запознаете детето си с богатството от възможните изразни средства в това изкуство. Тази година забелязвам, че превес имат уличните спектакли, което също може да бъде много симпатично - в края на краищата началата на театъра тръгват именно оттам. Има и доста постановки за възрастни, според мен си струва да се проучи защо точно са описани като такива - една част вероятно стават и за деца.
А ето и самата програма на фестивала. Изберете си!

Няма коментари:

Публикуване на коментар