понеделник, 16 август 2010 г.

Градината, Балчик

Градините, казват, са конкретен наглед на човешката представа за щастие. Градина като тази в Балчик могат да привнесат в детската представа за щастието усещането за пространство, за спокойна хармония, за изящество на линиите и за съгласие със света. Обичам да се разхождам тук, макар да съм я виждала десетки пъти; като дете дори ходех на пионерски лагер в съседство. Струва ми се, че дошлите да я гледат като "забележителност" няма да видят много; тя е правена с такъв усет, че изглежда напълно естествена, случила се от само себе си.
Мисля, че е прекрасно място за деца - не само за да се катерят по троновете, както правехме като малки, или да откриват смешни фигури в кактусите, а и просто защото, струва ми се, красотата действа по-възпитателно и от най-добрата родителска концепция.

Perfect Day. Поне на мен ми прилича на градината от клипа на Лу Рийд, иначе се води английска градина.


Ручеите, които опасват градината и служат като нейна ос, са в основата на източните градини, каквато е и Алхамбра.Розариумът, вече леко прегорял. Най-хубав е през май.

Нимфеумът


Вратата към онази част, където по описание се намират книжното и бонбоненото дърво, както и други леко екзотични видове като меклюрата.
Кос на оградата, като в "Тайната градина"
Нападала кора в причудливи форми

Natura magicaНимфеумът отвътре.
Магнолията, така прекрасна и зиме с натрупал върху плътните листи сняг.

Водопадът

Винената алеяПроход

Жабче

Алея, застлана с воденични камъни; всеки е трябвало да символизира един век.

Кипариси, място за бавно обикаляне следобед с писалка в джоба.
Комиксова птица

1 коментар:

  1. Много хубаво начало на деня! Благодаря! :D
    Чудесно сте пресъздали атмосферата на това вълшебно място!

    Поздрави!
    Гери

    ОтговорИзтриване