вторник, 10 август 2010 г.

Игри по древногръцки (от Ива)


Помолих Ива да опише игрите и заниманията, които беше подготвила за "старогръцкия" рожден ден на Марена (или Персефона, според избраната от нея роля).

Ето ги - не всички успяхме да изиграем, защото боговете, както знаете, са своеволни и понякога предпочитат да се катерят по Олимп или да се люлеят в хамак :)

Игри :

1. Свитък, на който е изписано нещо на гръцки. Децата получават ‘легенда’ с буквите. И трябва да го разчетат. В нашия случай беше написано “хубав празник, Марена !” , само че аз забравих да го закача...
Изписването на буквите е буквално, т.е. не се търси превод, а обръщане на гръцка буква в българска. Но междувременно идеята беше да им прочета за гръзката азбука малко инфо.

2. Нишката на Ариадна.
Едно дете играе Минотавъра, с маска на лицето. Едно играе Тезей. Останалите се оплитат между дърветата с кълбенца прежда. Тезей трябва да ги разплете, за да избягат от Минотавъра, ако не успее - бива хванат от него.

3. Жребият на Боговете. Това са всъщност три игри, като при всяка децата теглят жребий кой ще играе съответния бог.
3.1. Дъбовите листа на Оракула.
Едно дете е Зевс. И притежава дъбовите листа. Останалите си намислят желания и Зевс ги хвърля, за да видят дали ще се сбъднат.
3.2. Мореплаване с Посейдон. Едно дете е Посейдон. Останалите си намират из градината елементи, които да играят символично ролята на гръцки галери. Напр. пръчка, листо....каквото си нафантазират. Всяко дете си пътува с неговата галера, а когато се срещне с Посейдон, той му задава гатанка. Ако детето я отгатне, продължава плаването, ако не я отгатне – Посейдон му праща земетресение и му потопява галерата.
3.3. Влизане в подземното царство на Хадес. Едно дете е Хадес. Останалите си теглят от една кутийка оболи. Ако им се падне сребърен обол, преминават р.Стикс и влизат в подземното царство, ако им се падне каменен обол, за да преминат, трябва да направят някакъв смешен номер.

4. Разпознаване на съзвездия. /тази я изиграхме/
На листа са нарисувани точките на определени съзвездия. Децата получават листчета с имената на съзвездията и трябва да ги намерят само по точките, а после да ги съединят и накрая да нарисуват какво си представят, като гледат тези точки и чертички. Или пък да нарисуват как си представят съответното съзвездие.

5. Гоненицата на Горгона Медуза. Едно дете играе Горгона Медуза и гони останалите. Те трябва така да бягат от него, че да се падат винаги в гръб. Ако се паднат с лице срещу Горгоната, се вкаменяват. Накрая трябва да остане едно дете.


Персефона и Амфитрита, която не можеше да си произнася името и затова стана Афродита

Общо събрание на богини в полите на Олимп.

Персефона и Афродита наглеждат листата на оракула.

Танцът на Афродита, екс-Амфитрита.

Боговете си почиват.

Зевс

Посейдон

Звезди...

... и съзвездия.
Съзвездията, обяснени от Артемида


Посейдон и Хера


Каменни и сребърни оболи

"Хубав празник, Марена" с гръцки букви.
Торта с архитрав (не е подправка, а архитектурен елемент... не питайте обаче кой :)


От мен: ултрабърз старогръцки костюм става, като вземете чист чаршаф, преметнете го през рамото на детето, закачите го отстрани с безопасна игла и го завържете с подходящ шал (по възможност го преметнете и през рамото). На рамото е хубаво да се захване с брошка. Косата е добре да е вдигната.
Цена - 0 лв. Време за изпълнение - 5 мин.

2 коментара:

  1. Чудесно, чудесно! Толкова много страхотни идеи! Пoзволено ли е да си открадна няколко :)?

    ОтговорИзтриване
  2. М. е луда по последната снимка на Ането и стои увеличена на браузъра, а М. обяснява за "гуши Ането и 'де то'та" :) Чакаме ви с нетърпение, демек.

    ОтговорИзтриване