вторник, 27 юли 2010 г.

Направи си сам... смислови връзки


"Жаба" и "химикал"
"Лъв" и "физкултурен салон"
"Гъсеница" и "дневник".

Ако миналия петък с децата в "Тук-таме" измисляхме фантастични животни, този път ви каним на една класическа игра от "Граматика на фантазията" на Джани Родари.
Играе се по следния начин - в две купи оставяме листчета с думи от различни теми, напр. животни и предмети, свързани с училище.

Децата изтеглят по една дума от двете групи - например "куче" и "гардероб" и се опитват да измислят колкото се може повече възможни логически връзки между тях -
напр. кучето, което живеело в гардероб вместо кучешка къщичка, суетното куче с многото плетени жилетчици, кучето, което работело като гардеробиер в театъра и изяждало лисичите яки по палтата на важните госпожи или пък кучето, което не знаело какво е това гардероб и го мислело за страшно африканско животно.

Тази игра тренира комбинативното мислене и способността да виждаш и създаваш логически връзки - умения, които носят огромна полза не само в училище. За разлика от класическите логически задачи обаче тя е отворена, а не затворена - няма един-единствен правилен отговор, а принципно безкрайни комбинации, поради което е и много достъпна за децата - няма такова нещо като "грешен" отговор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар