петък, 23 юли 2010 г.

Направи си сам... фантастични животни

Плановете за уроци обикновено включват (или е добре да включват) някакъв резервен вариант, който да се използва, когато някое дете не разбира за какво става въпрос или пък по някакъв начин не иска да съдейства. Признавам, че за зор заман се бях запасила и с такъв сценарий.
Не само че не ми се наложи да го използвам, а не можех да насмогвам на изключително бързата и свободна фантазия на децата.
След разгрявката, през която влизаха в невидимия кабинет (всъщност бяхме на поляната) и ядоха невидими череши, като плюеха невидимите костилки надалеч (после от тях израсна висока гора от черешови дървета с розови стволове), децата се редуваха да вадят от шапката ми странни и невиждани животни - от пилето със слонски крака на Марта през огнен вълк, косматата топка с пет крака на Марена(която се появява в "Спящата красавица" и изпреварва принца, а иначе яде метал и дърво и много обича да закусва с клетки от зоопарка), розова топка, която обича да пее на Коледа (на Ането), животното от букви на Моника, гигантските скорпион и тарантула на Иван (дето ядат син огън и отровни камъни), момичето-лъв на Мария, понито с черупка на костенурка на Димана и още много. Всички животни бяха надлежно подредени в невидим зоопарк.
Тъй като не успяхме да ги снимаме (винаги имам този проблем с невидимите неща), трябваше да намерим друг начин да ги запазим, за да можем да ги покажем на останалите. Затова децата ги записаха, а които не можеха да пишат, ги нарисуваха (трети пък направиха и двете :)) Някой да иска домашен любимец?

Казвам на децата, че трябва да запишат с думи идеите си, защото невидимите животни трудно се фотографират (вадя фотоапарата си - ето, не става). Децата обаче са готови с отговор - ще ги снимат с невидими фотоапарати :)

Опитвам се да записвам продукцията на черната дъска, обаче не смогвам, не стига мястото и пр. Друга част се записва на хвърчащи листчета (така е най-сладко, ако може на обратната страна на билетче и пр.:)) Някои не могат да пишат (или така казват), та пиша вместо тях. Явно написаното е важно обаче, защото по някое време се чуват викове: "Къде ми е огненият въъъъъъълк!"

Марена и нейната космата топка с пет крака, която се казва Ден и Нощ, на една година е и обича да яде метал и дърво. Като я заведеш в зоопарка, изяжда клетките на всички недосадни животни и тази на маймуните, които са твърде шумни за нейния вкус, но пък в тяхната клетка има много вкусно дърво.

Мария и нейното момиче-лъв Естрея, което обича да танцува, да пее и да продава дискове. Има и летящ кон с особено красиви пропорции и цветово решение :)

Аниното създание от огън, което изобщо не е опасно, защото подпалва само като се ядоса, а не се ядосва, защото е с кротък нрав.

Животното от букви на Моника - прекрасна идея, достойна за корица по мое мнение

Тео (авторът на огнения вълк и на динозавъра с горяща коса, както и на петкракия кон, който се катери бързо) крие лице в шапката, от която излизат фантастичните създания.

Иван също ме очарова тотално: излязъл сякаш от "Синьо лято" или от книга на братя Мормареви, той измисляше непрекъснато, на бързи обороти, хем всичко необходимо за своите скорпион с 5 очи и гигантска тарантула, хем какво се случва с животните от невидимия зоопарк - първо бягаха, та ги завръщахме, после се случи по-голяма беда - бяха станали нормални животни, защото някой беше използвал шапката по предназначение, после животните се разболяха и трябваше да извади лекар за тях, но вместо това попадна на гигантска километрична дъвка... :)

Още едно Анино животно - орел с тяло на леопард, опашка на лъв и хоби четене :) Женски е, казва се Джейна.

2 коментара:

 1. Зори, много е психодраматично това, изкефи ме на макс! :))) Следващия път няма да пропуснем!

  ОтговорИзтриване
 2. Звучи като забавно приключение. Ако има ново в края на август, може и да се присъединим. (малки юнаци на 4г приемате ли?)

  Опитахме се да пресъздадем в домашна обстановка вашата идея. Без предварителна загрявка, просто предложих на Александър да извади невидимото животинче, което се е скрило вътре и да ми разкаже какво е то, понеже аз не го виждам.. Животното на Александър, което можем да предложим за вашия зоопарк се оказа невидимо розово коте момче, което пее и разказва приказки..

  След това му прочетох за невидимия зоопарк..
  Харесахме си домашен любимец.Дори повече от един..

  Розовата топка, която пее по Коледа, на цялото ни семейство се стори много практична( и идеално допълнение към нашия домашен любимец..).
  Може да си виси на невидимото дърво в ъгъла на хола, а по Коледа да ни радва с песнички..

  Ако не е много нахално, можем да "осиновим" още един домашен любимец - животното от букви ( с молба да става видимо, ако Александър му изпее песничка или му напише буквички..),
  или
  момичето-лъв ( ако не ръмжи много страшно нощем..)
  или..
  понито с черупка на костенурка ( ако обещае да излиза понякога от черупката си...-примерно, докато четем приказка за костенурчето Франклин и.. позволява да се присъединим към неговите приключения.. )
  ..

  ОтговорИзтриване