неделя, 18 юли 2010 г.

Форум за традиционни храни до Ботаническата градина


Идете на Terra Madre Балкани, форум за традиционни храни от Балканите, организиран от сдружение Slow Food Bulgaria. Аниният татко вече беше, аз още не съм :) По всичко личи, че си струва! Намира се пред Ботаническата градина, до паметника на Васил Левски.
http://www.dnevnik.bg/photos/2010/07/16/933709_fotogaleriia_izlojenie_na_tradicionni_hrani_ot/

Традиционни не значи непременно био, нито дори непременно полезни (все пак колко да е полезно едно захарно петле, освен за настроението :)) Но все пак между двете понятия има пресечни точки и те са от една страна в самите традиции на региона, в който допреди век основната земеделска работа се е вършила на ръка (пък и не само допреди век, я как ни водиха на бригада да плевим цвекло), а от друга - във факта, че характерните за региона култури се нуждаят по-малко от химия, за да могат да оцелеят в климата, който така или иначе си е най-добрият за тях.

1 коментар:

  1. А албанецът, който прави захарните петлета беше страхотен. Разказаха ни, че все още ходи по селата с петлетата и ги продава на децата, макар че и там си имат много повече и по-атрактивни сладки изкушения. Аз от тези петлета си взех 2 пъти, имаха вкус на селски панаир, на какъвто отдавна не съм ходила.

    ОтговорИзтриване