четвъртък, 15 юли 2010 г.

Мотивацията - урок с продължение

Изборът на Ането да си купи със събраните стотинки точно туш, за да си калиграфства, ме накара да се позамисля. Не, не "какво повредихме детето", но почти :)

Всъщност стигнах до следния извод:
През целия първи клас децата учат основно краснопис. Попълват ред след ред в тетрадката за работа в клас, в тетрадката за домашна работа, в тетрадката за упражнения. От тях се изисква постоянство, старание, перфекционизъм; нерядко на главата им виси по някой възрастен, който им се кара за кривулиците, дори къса или трие листи, ако не хареса написаното. В училище получават първите си писмени коментари от учителката тъкмо за наклона, равномерността и т.н. на ченгелчетата.
Работата е, честно казано, скучновата на фона на хилядите неща, които интересуват децата в тази възраст, ала възрастните настояват децата да упорстват в нея.
По този начин те им внушават, че краснописът е нещо изключително важно.

И какво се случва, когато децата най-сетне се научат да пишат красиво?
Изискванията се сменят. Изведнъж краснописът минава на заден план. Възрастните престават да се интересуват как точно е писано и сменят рязко приоритета си (първо в посока "докъде си със списъка за лятната ваканция", после към таблицата за умножение).
Това е първият урок по демотивация, който получават децата.
И той гласи, че няма чак такова значение колко ще се стараеш, защото извън рамките на конкретния клас и на училищната обстановка придобитите умения нямат чак такова значение.
А всъщност краснописът е нещо, с което децата основателно могат да се гордеят; при това вече са на етап, на който могат да направят нещо наистина интересно за собствено удоволствие - например могат да разгледат украсените заглавни букви от средновековните ръкописи (т.нар. illuminated letters) и да направят своя си, детска версия.
Или да напишат на баба си писмо с много заврънтулки. Или да направят рисунка, в която има скрити букви. И т.н. Главното е да се почувстват в силата си, да усетят удоволствието от новото умение и да решат, че положените усилия са си стрували.

Ето тук има интересна идея за калиграфстване не със скъпа писалка, а с пръчица от сладолед :)Или как да си направиш монограм:

Въобще разгледайте сайта, има интересни занимания с букви - гигантски букви, украсени букви и т.н.

Ето и нашите монограми:

Няма коментари:

Публикуване на коментар