събота, 10 юли 2010 г.

Изложба на Туве Янсон в Музея на комикса в Брюксел


След като почти се изгубих в опити да открия Музея на комикса в Брюксел, най-сетне не само го намерих, но и заварих вътре изложба, посветена на Туве Янсон - финландската писателка и художничка, създала магнетичния и идиличен свят на муминтроловете.

Изложбата разказваше за нейната биография, за първата поява на едно муминоподобно създание - когато с брат й се забавлявали да си оставят смешни коментари върху вратата на външната тоалетна в рибарската хижа, където летували, и след неговия цитат от Кант тя не намерила друг отговор, освен да нарисува най-безформеното създание, за което се сещала, и да напише отдолу името на немския философ. Що се отнася до странното име Мумин, Туве го чула за пръв път през трийсетте, когато учела в Художествената школа в Стокхолм и живеела при шведския си чичо. Една нощ, когато се промъкнала в кухнята за среднощно похапване, чичо й я хванал на местопрестъплението. "Каза ми, че зад печката живеел един трол. Казвал се Мумин и обичал да духа в тила на хората". Може би си е спомнила това, когато е рисувала първия си черен и доста страшничък трол със светещи червени очи през 1934г.
За мое удоволствие имаше репродукции на нейни рисунки както отпреди мумините - Туве Янсон работи като илюстраторка заедно с майка си в сатиричното списание Garm,

- така и след тях, когато тя илюстрира издания на "Пинокио", на "Алиса в страната на чудесата", на "Хобитът" и др.

Но най-много ми допадна нейното наблюдение, че винаги, когато се е захващала да прави нещо, което не й доставя удоволствие, това не е носело никаква полза на околните :) Смятам да го използвам като дългосрочно оправдание.
Ето, впрочем, уебсайта на самия музей:
http://www.comicscenter.net/en/home

1 коментар:

  1. страхотно, Точица! любимите ми муминтроли, благодаря ти:-))

    ОтговорИзтриване