събота, 3 юли 2010 г.

С деца на път


Дългият път понякога изтощава децата, а изтощените и мрънкащи деца изтощават родителите. Няколко идеи за разнообразяване на прехода към морето - повечето от нета.

1. "Пътешественическо бинго" - рисувате на децата нещо като карти с картинки на разни обекти, които могат да видят край пътя - да речем крава, мост, щъркел, езеро и т.н. Връчвате листа на наследника и го оставяте със залепен до прозореца нос да отмята какво е видял. През това време може даже да почетете.
2. Аудиокнига, която да си слуша на слушалки. За съжаление на български няма много; на прима виста ми хрумва "Кръстьо-частен детектив на Долната земя" на Юлия Спиридонова, книгата се продава заедно с диска (и с игра към нея, рядко срещано старание у българските издатели). Иначе може и приказки на запис.
3. Игри на думи - на рими, на "с каквото завърша, с такова започни", на асоциации и т.н. Ако детето ви е в начална училищна възраст, вероятно знае и някои нови.
4. Четене. Голяма благодат е моментът, в който детето е достатъчно голямо, за да потъне само в четивото си за два часа.
5. Връчвате на детето фотоапарата си и му предлагате да снима всичко, което намира за красиво. Хем ще научите нещо за вкусовете му, хем ще тренира. Може пък да стане добър фотограф.
6. Рисуване с кривулици. При пътуване ръката трепери и се получават много интересни криви линии - например за рисуване на листа и други подобни.
7. "Тръгнах да пътешествам" - игра за развитие на паметта. Първият играч казва "Тръгнах да пътешествам и взех... лъжица". Следващият повтаря лъжицата и добавя друг предмет, да речем пояс. Третият повтаря лъжицата и пояса и добавя още един. Така се получават дълги вериги от думи, които трябва да се повторят.
8. "Камък, ножица, хартия" - мисля, че няма нужда от пояснения :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар