сряда, 23 юни 2010 г.

Черешов сладкиш клафути


Попаднах на името в доста забавната книжка "Супата на Кафка", в която рецептите бяха асоциирани с различни автори и съответно написани в техен стил - къде по-успешно, къде не. След тартата на Чосър, която стана ужасно вкусна, реших да изпробвам и клафути - черешовия сладкиш, който трябваше да се асоциира с Вирджиния Улф.
Тъй като подарих междувременно книжката, взех рецептата оттук.
Половин чаша брашно,
1/4 ч.л. сол,
2 големи яйца,
2 с.л. захар
3/4 чаши мляко
1 ванилия
450гр. череши
с.л. масло
2с.л. захар
(удвоих всички съставки, защото ми се видя много мъничко).

Включва се фурната на 220гр. Черешите се почистват от костилките.
Смесват се брашното, яйцата, млякото, две лъжици от захарта и ванилията. Разбъркват се до гладкост.

Маслото се разтапя в тиган на средно горещ котлон. Трябва да покрие дъното и стените. Прибавят се черешите и когато омекнат, се наръсват с останалата захар. Варят се, докато захарта се разтвори на сироп. После се изсипват в тава, заливат се с доста течното тесто и се пекат около 20 минути или докато сладкишът придобие златист загар. Не се отваря вратичката междувременно, за да не се спихне. Поднася се веднага, поръсен с пудра захар, може и с бита сметана в добавка.

2 коментара:

  1. "Не се отваря вратичката междувременно, за да не се спихне." - никой не ми вярва за тази работа със спихването, а после всички питат защо пая бил така "тънък":))))

    ОтговорИзтриване
  2. Може би трябва да се инсталира перископ на фурната :)

    ОтговорИзтриване