понеделник, 14 юни 2010 г.

Ботанически понеделници в екоцентър "Приятели"

Днес видяхме на живо екоцентър "Приятели" - част от обикновена квартална градинка, превърната с доброволен, ентусиазиран общ труд на кръга около плейцентър "Приятели" в чудесна класна стая на открито, с черна дъска и столчета-пънчета, компостер, експериментална леха - подарък от Ботаническата градина на СУ, пясъчник за най-малките и дори бебе-гинко :)

Черната дъска; някой също се е занимавал с птици.

В компостера имаше треви и листа. Много любопитно какво ще стане, ще се опитам да убедя баща си също да направи компостер в неговата градина.

Гинко билоба, уникално дърво без живи родственици в растителното царство; живо изкопаемо. Впрочем оказва се, че има мъжки и женски екземпляри :) Вижте сами тук.

Ботаническата леха, подарък от Университетската ботаническа градина на СУ.

Люба (която e човекът и зад Plantscafe в Ботаническата градина) е измислила и събрала великолепни занимания, много добре балансирани уроци, в които детето учи, като пипа, открива, разглежда и сравнява растенията, като се грижи за тях и споделя
отношението си. Освен това има много топло и ненатрапчиво присъствие; оставаш с усещането, че помага на децата да проведат техните си експерименти, а не ги ръководи :) Цитат от Ането: "сякаш говори на своите си деца".
Днешният урок включваше игра за откриване кое листо от кое растение е, кратък разговор за сравняване на листата от отделните растения, плевене на поникнали кестенчета в ботаническата леха (всички пожелаха да си ги отнесат вкъщи, не ме питайте какво ще правя с кестеново дърво подир време), садене на тяхно място на здравец.


Ето тук нашата групичка сравнява листото-образец с листата на розата.
Да, точно това се търси в задачата.

После се сравняват всички листа - кое колко части има, кои са назъбени, кои са издължени и пр. Децата разбират, че всъщност начините, по които са ги различавали, са същите, по които ги класифицират и учените.



След като са се научили да разпознават листото на кестена, децата откриват кестени в ботаническата леха. Люба им обяснява, че ако оставят всички кестенови саморасляци там, ще пораснат големи дървета и няма да има място за градинката.


Заемат се да ги вадят и установяват, че 1)това е много трудно и цапа (особено като внимаваш да не съсечеш корените, защото искаш да си вземеш растението за вкъщи) и 2) на някои растения се вижда как коренчето излиза от самия кестен.



На освободеното от кестените място садят здравец. Смели млади господа съобщиха, че в името на науката са яли от това растение. Пред нас обаче се придържаха към сладоледа.

3 коментара:

 1. :) Изглежда много интересно :)

  ОтговорИзтриване
 2. ...traigo
  sangre
  de
  la
  tarde
  herida
  en
  la
  mano
  y
  una
  vela
  de
  mi
  corazón
  para
  invitarte
  y
  darte
  este
  alma
  que
  viene
  para
  compartir
  contigo
  tu
  bello
  blog
  con
  un
  ramillete
  de
  oro
  y
  claveles
  dentro...


  desde mis
  HORAS ROTAS
  Y AULA DE PAZ


  TE SIGO TU BLOG




  CON saludos de la luna al
  reflejarse en el mar de la
  poesía...


  AFECTUOSAMENTE


  ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE BLADE RUUNER ,CHOCOLATE, EL NAZARENO- LOVE STORY,- Y- CABALLO, .

  José
  ramón...

  ОтговорИзтриване