петък, 4 юни 2010 г.

Точица харесва: Тук-таме

Наблюдавам от самото начало (дори отпреди началото, на ниво идея) зараждането на детски център "Тук-таме", всъщност вече официално наричащ се "Къщекула Тук-таме" с нескритото удоволствие, с което човек гледа свои единомишленици в действие.
Опитвах се да формулирам кое им е по-особеното, защо не са просто занималня, нито място за разни кръжоци, нито детски развлекателен център, и когато го открих, то се оказа доста близо до формулировката на блога ми - Реза и Ива се опитват да учат децата на разнообразни и ценни неща, без да ги принуждават за каквото и да било.
Т.е. можеш да строиш иглу от бързосъхнеща глина или да играеш театър на сенките, а можеш и да не го правиш; възрастните предлагат, а не налагат, развиващите игри.
Специално подготвените занимания са разказани в блога им, а "нерегламентираните" включват неща като тичане по двор, правене на къща от одеяла, сапунени мехури, "композиране" на пианото (аз поне така наричах замисленото дрънкане с един пръст), четене (!би трябвало всички занимални да имат библиотека!) - и НЕ включват нито един екран.
Силно се надявам да успеят, без да им се налага да отстъпват от тази формула, защото ми се струва извънредно приятна и здравословна :)


П.С. Рубриката "Точица харесва" е некомерсиална. Единственият начин нещо да попадне в нея е... като ни хареса.

1 коментар:

  1. Е, не можах да се сдържа да не го споделя с всички това :)
    Надявам се да се справяме с това, което правим все по-добре.

    ОтговорИзтриване