събота, 15 май 2010 г.

Направи си сам книга

Като малка се опитвах да си направя книжка, като лепях няколко листа с тиксо. Преди няколко дни видях детето да прави същото.
Факт е, че с тиксо не се получава особено добре. Но пък има други начини за направата на самоделна книжка:

1. Използвайте по-твърди листи, които можете да перфорирате по края и да свържете с панделка, която се промушва през дупките като при тропоска. Можете да използвате и разнообразни материали - оризова хартия, на която се дорисува част от някоя илюстрация, прозорчета в страниците, през които се вижда елемент от следващата страница, някакъв вид триизмерни картинки, които изскачат при разтваряне на книгата (вж. линковете към публикацията ми "оживели книжки"). Реално подобни книги се правят много скъпо (защото за масовото им производство са нужни щанци) и се печатат в Китай; да си направите подобна ръчно обаче съвсем не е трудно. Подскажете на детето, че може да даде пълна воля на въображението си - тъй като произведението му е уникат, може да използва дори листа от хербарий, парченца плат и какво ли не още.

Ето видеоурок за направата на суперлесна триизмерна картинка

How To Make A Pop-Up Book - Watch more funny videos here
2. Алтернативно можете да свържете листите с телбод, като тетрадка. В такъв случай е добре да са с обикновена дебелина, само корицата да е малко по-твърда.
3. Можете да научите детето си да си прави и бързи мини-книжки от лист хартия - eто така:

4. Ако искате произведението му да се запази с години, можете да ламинирате страниците и да ги дадете за подвързване със спирала.

Колкото и да ви е интересно, оставете и детето да участва, другия път може да поиска да опита само :)

5. А ето видеоурок за направата на истинска книжка с корица. Това вече е по-трудоемко, не е за деца, но го давам за сведение.

Creative Crafts:
How To Make A Book

Creative Crafts:
How To Make A Book, Part Two

Creative Crafts:
How To Make A Book, Part Three

Няма коментари:

Публикуване на коментар