събота, 8 май 2010 г.

Велико Търново: Самоводската чаршия


Далеч по-скромен от Царевец като мащаби и историческа претенция, но по-приятен за разходка (за мен) е маршрутът през Самоводската чаршия - старата занаятчийска улица в града. Освен красива и китна, започваща с Къщата с маймунката на уста Кольо Фичето, тя може да се похвали с наскоро възстановения хан "Хаджи Николи" и с няколко занаятчийски работилнички, между които особено симпатична е тъкачницата (главно заради милата и симпатична тъкачка, която не само ми помогна с лексиката за превода на "Дамата и еднорогът", но и редовно обяснява на детето как работи станът й.
Интересна е също огромната плоча, върху която се приготвят конци за кадаиф, грънчарницата и дърводелската работилничка в края на улицата. Малко по-нататък, ако погледнете вдясно от площадчето, ще видите надпис "Шекерджийница", който напълно подхожда на симпатичното място с дървени пейки, богато разнообразие от захарни петлета, шекерени зайци и пръчки, пестил, сечена мента и всякакви други ретро-сладости, които вървят най-добре с предлаганите кафе на пясък (за майките) или лимонада от шише с пружина (за децата). Появяваме се там по веднъж на сезон - както се оказа, достатъчно, за да ни запомнят и да ни върнат през лятото забравената зиме шапка с помпон.

Ако пък свиете вляво от площадчето, по също тъй живописна уличка ще стигнете до черквата "Свети Никола" - особената атмосфера се усеща не по-слабо на дворчето с цветята, отколкото вътре; същото се отнася и за манастира "Свети Никола" в Арбанаси, където избуялите през лятото лянове (олеандри) по-убедително от всичко внушават, че мястото е специално.

Друг маршрут е по улица "Гурко", която върви успоредно на централната, но по-ниско от нея, по-близо до реката; тя е изключително живописна, почти по цялото й протежение има красиви стари къщи с дворчета, а от време на време се открива и изглед надолу към Янтра. На нея се намира и приятният етнографски музей.

За жалост съм си забравила фотоапарата, така че този път снимките са от нета. Обещавам реванш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар