неделя, 16 май 2010 г.

Кратък паралел

Само за сравнение, тъй като господинът ми каза, че очевидно не съм виждала средновековни крепости. За късмет последното ни посещение в подобна крепост беше преди две години, има и сайт. Става въпрос за второстепенен замък в Северна Франция, който също е бил почти разрушен, но е възстановен до първоначалните си размери (не до компромис между "уж автентичен вид" и "колкото все пак туристите да поискат да платят за билетче"). Възстановен е съобразно строителните методи от времето на своето създаване и с камъни от същото място и тип - не с бетон със стърчащи арматури като Царевец, нито с облицовка от видимо нови варовикови плочи като част от кулите. Целият процес на възстановяване е подробно заснет и може да се разгледа в една от залите.
По крепостната стена спокойно се обикаля, тъй като - подобно на всички средновековни крепостни стени - тя е строена точно за това, по нея са се разхождали стражите. От двете страни има висок зид с бойници.
Вътре в залите има историческа експозиция за всичко, което по някакъв начин е свързано със замъка - в една стая можеш да чуеш средновековна музика и да видиш старинни инструменти, в друга децата могат да се опитат да построят каменна арка (разполагайки с инструкции и с леки "каменни" елементи, явно кухи и от нещо като твърд картон), да слушат на слушалки песничката, свързана със замъка, в множество изпълнения, и т.н. Замъкът не е светиня или нещо подобно, съвсем туристически си е.
Може да се организира дори някакво частно празненство, детски рожден ден и пр. в рамките на комплекса.
И все пак няколко неща са напълно изключени -
- грубо неуважение към историята на мястото (дори в ресторантчето до входа се предлагат единствено три вида средновековен киш); за мърляви плюшени коне, на които да се снимаш след допълнителна такса, не става и дума, нито пък за бетон и пр.
- каквато и да било опасност за живота на посетителите. Особено на деца.

Извинявам се, че примерът ми е чужд, но не се сещам за добър местен пример.Последно съм била в "Баба Вида" като студентка и не помня ясно, но май беше по-добре положението.

Пак подчертавам, че става въпрос за малък замък без централно значение за френската история. Използва се комерсиално, да. И все пак никой не си позволява да се отнася към него като към място, на което трябва да късаш билетчета и да косиш тревата.

http://www.chateau-malbrouck.com/dispatch.do?sid=site/hist/histoire


Ето пък как изглежда крепостната стена в Йорк, един от най-старите и славни средновековни градове на Англия:


Edinburgh Castle:

И прочие.
В момента се строи нова бутафория на Трапезица. Но пари да се доизгради старата на Царевец няма да се отделят - защото няма как да късат отделни билетчета затова, че поне са ги направили докрай.
Част от новата стена - която също се строи така, че да прилича на руини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар