неделя, 23 май 2010 г.

Ваканция!

Ще се учи ли през ваканцията? И да, и не.

Ането ми заяви категорично, че не възнамерява изобщо да учи. Аз се съгласих. Час по-късно дойде да ми иска задачи.

Ваканцията означава преди всичко край на ученето като задължение. Край на оразмереното време, край на ставането в определен час, край на следването на график вместо на своя собствен интерес.
Означава свободата да се занимаваш с това, което занимава ума ти.
Разбира се, тя не означава детето да спре да учи. То не би могло да направи това, дори да иска. Седемгодишните учат непрекъснато, дори само като ни гледат как грешим.

Ваканцията е време, през което детето е свободно да осмисли наученото през годината и, дай боже, да го използва. След първи клас това е сравнително лесно - вече знаеш да четеш и можеш да го правиш за удоволствие. Родителите ти могат да те подпомогнат, като от време на време ти прекъсват четенето и те карат да бършеш праха точно на най-интересното място :)
Ваканцията е време, през което можеш да се заемеш с овладяване на най-стария научен метод, за който за съжаление в училище няма нито време, нито база - наблюдението. Можеш да разучаваш пясъка, листата, буболечките, поведенческите особености на роднините си и т.н., без възрастните да ти се бъркат и да изземват инициативата ти, защото най-вероятно те няма да разпознаят научния ти труд и ще го нарекат блеене. Но повечето големи естествоизпитатели са почнали именно така.
Ваканцията е време, през което детето може дори да поиска да учи по начина, по който го е правило в училище. Има обаче голямо значение дали то ще поиска да го прави или вие ще го задължите (можете да му подскажете идеята, то е друго). Седемгодишните деца всъщност обичайно искат да ги харесваме - но искат и да личи, че това е техен личен избор, а не наш.

Така че... нека не бързаме с летните курсове, с диктовките или решаването на задачи за поддържане на формата. Разбира се, би помогнало, ако телевизорът е повреден, а колелото - потегнато, ако има достатъчно книги и подходящо одеяло за пикник. Една лупа в чантата, тебешир, материали за саморъчно направена мини-моторница (инструкциите в допълнителен пост) - а по възможност и чести събирания с приятели, с които да осъществиш по-крупните си планове :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар