неделя, 30 май 2010 г.

Рожденическа ягодова торта :)


Днес татко ми става на 60 години!

Блатове:
9 яйца
чаша захар
1 1/6 чаша брашно
7 от яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на пяна с половината от захарта (за да стане това, купата трябва да е абсолютно суха, а в тях не бива да попадне и капка жълтък), жълтъците и останалите две яйца - с другата половина до побеляване. После се смесват внимателно, като вече не се разбъкват с миксер, а с лъжица. Прибавя се пресятото брашно, като също се разбърква на ръка. Не се слага набухвател.
Пече се на три части в малка тавичка върху хартия за печене (около 200 градуса). Не се отваря вратичката по време на печене, чак към края се проверява за готовност с клечка за зъби.

Крем:
100 г краве масло
2 пакетчета крема сирене
пудра захар
+
сметанов крем (аз ползвах заквасена сметана)
+
крем нишесте - ванилия

Всичко това се смесва след охлаждането на крема нишесте. Добавят се два желатина (накиснати и разтопени на водна баня), след което се реди в тортена форма. Могат да се добавят някакви ядки между крема и блатовете, за да има лек хрупкав привкус. Аз сложих натрошени ореховки.

Ако няма тортена форма, добре е да изчаквате всеки пласт крем да се желира и стегне добре, преди да слагате следващия блат. Тортата се оставя да преседи около 3 часа в хладилника, преди да се донамаже с крем отстрани и отгоре и да се украси.

Украса: половин килограм ягоди, нарязани на филийки, се топват в разтопен желатин и се редят отгоре. Може и без желатина, разбира се, но той придържа на място плодовете и ги предпазва от окисляване (по-важно, когато се слагат ябълки или банани).

1 коментар: