неделя, 23 май 2010 г.

Моят зелен град


Докато търсех линк, за да ви покажа новия си "Джобен определител за птици", с който се сдобих на вчерашното матине в Чайната - и разбрах, че дребосъците с червено под човката и жълтичко на крилата, които видяхме преди няколко дни с Ането в парка "Заимов", са били щиглеци, - научих, че това е част от по-голяма инициатива, "Моят зелен град".

Тя се организира от Дружеството за защита на птиците и включва образователни открити уроци в училищата, поставяне на хранилки и гнездилки, както и разработване на специални помагала.

От сайта им разбрах, че наистина не ми се причува, че в София има много голямо разнообразие на птици, нетипични за обичайната градска среда - не само гълъби и врабчета, а "и много други интересни и нетипични за големия град видове като черен щъркел, пчелояд, малък креслив орел и т.н." Мисля, че за децата наблюдението на тези птици в собствения им град може да струва повече от двайсет урока по биология в съответния клас.

2 коментара:

  1. Много интересно, благодаря и за линка. В 9 клас ходих на клуб по орнитология и наистина беше супер, Излизахме всяка събота в някой парк, на всички ни раздаваха бинколи и наблюдавахме, беше едно вълшебство. Тогава познавах каква е птицата още като я чуя, за жалост сега не съм толкова добра :( Но от скоро си взем моноколяр и ще подновя това занимание :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ей, завиждам ти. Аз тепърва планирам да се науча. Това - сега, а като остарея, смятам да науча имената на всички видове рози и на всички видове ябълки :)

    ОтговорИзтриване