вторник, 4 май 2010 г.

Мързеливи идеи за обучение на открито

Слънчевото време не предразполага към стоене вкъщи зад бюрото.
Но докато се излежавате на пикника или малко след като сте се уморили да играете на фрисби, а още не ви се прибира у дома, можете да успокоите съвестта си с няколко лежерни урока по ботаника.

Помолете детето да ви донесе пет листа от различни дървета. Ако случайно си носите тетрадка или скицник, може да го помолите да нарисува дърветата, от които ги е откъснало. Ако знаете кое листо от кое дърво е, можете да го научите. Ако не, вкъщи ще проверите в интернет, тъкмо и вие ще научите нещо.

Междувременно питайте детето дали знае как обядват дърветата. Мисля, че за първи клас стига да се каже, че в листата има вълшебно зелено вещество, което превръща светлината, водата и минералите от пръстта в храна за растения.
И че тази храна тече по едни тънички тръбички вътре в листото - тук можете да му покажете жилките.
Ако още се интересува, а не е отпрашило към някоя топка или пързалка, можете да го питате дали жилките не му приличат на нещо - една по-дебела линийка, от нея излизат средни, от тях тънки, още по-тънки... Вероятно ще се сети, че прилича на корона на дърво, на коренище, на вени с разклонения и т.н., а ако обича коли - на пътна мрежа :)
Вкъщи може да хербаризирате събраните от детето листа и да ги подредите по някакъв начин, в тетрадка или табличка, като напишете кое от какво дърво е.

Няма коментари:

Публикуване на коментар