събота, 1 май 2010 г.

В това хубаво време...


...ми се струва недопустимо домашните да се пишат вкъщи,
след като могат да се напишат във всеки парк, където намерите удобно местенце.
Тук: в Ботаническата градина срещу Музикалния театър, където дори имаше удобна пейка и масичка, а леличките ни канеха да останем и още.

Впрочем има някакъв детски ботанически клуб към градината, трябва да се разучи!
Ето тук са описани дейностите на Plantscafe, детския отдел към градината. Доколкото разбирам, работят заедно с училищата, така че трябва учителят/учителката да се свърже с тях. Но пък ние можем да ги подсетим... идеята децата да правят ръчна хартия, да багрят с натурални бои и да играят ботанически игри много ми допадна!

Струва ми се, че е готино място децата да се учат да рисуват от натура; впрочем интересно е да се проучи кои художници са използвали оранжерии за своите фантастични пейзажи; за Анри Русо знам със сигурност, че джунглите му тръгват точно от парижка оранжерия.

Голямото пиле

Със сигурност имаше много други неща, които можехме да правим, но като за пръв път беше приятно просто така. Друг път може да се сетя да я питам защо някои растения са си навън, а други живеят в стъклена къща; защо има отделна "детска градина" за поници, а не ги садят направо там, където искат да порастат; защо има табелки с имена на семейства "семейство Бромелиеви" и пр., когато става въпрос за растения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар