понеделник, 5 април 2010 г.

Skype-вахта (Явор Гърдев по темата "Бащи и деца")

Полунощ е. В чужбина съм. Обаждане от къщи по skype. Отговарям. С жена ми Ангела включваме web-камерите. Тя се появява на моя монитор. Аз – на нeйния. В София децата вече спят. Тя насочва камерата на своя компютър към вратата на детската стая и излиза от къщи, за да разходи кучето. Оставам на вахта. Наблюдавам вратата. В недобра резолюция. Пет минути – нищо. Десет минути – нищо. Ангела се връща с кучето. Децата продължават да спят. Тя се появява в кадъра на web-камерата и пита имало ли е инциденти. Нямало е.

Обща технология на skype-вахта

Ако сте сама с две деца и нямате на разположение баба, няня или гувернантка, а имате интернет, две деца и куче, което трябва да бъде изпишкано, направете следното. Обадете се по skype на мъжа си (партньора си, партньорката си – въобще, на другия родител) и насочете камерата и екрана на компютъра си към вратата на детската стая. Уверете се, че лицето на другия родител се вижда добре на екрана на вашия компютър (препоръчително е да се използва режим full screen), както и че гласът му (й) се чува достатъчно силно през високоговорителите. В случай, че детето ви се събуди докато ви няма и отвори вратата на стаята си, първото което ще види е лицето на познат човек, който веднага ще може да му заговори и да го успокои, докато междувременно ви набира по мобилния си телефон, за да ви даде знак бързо да се върнете вкъщи.

Малки технологични подробности в практикуването на skype-вахта

Препоръчително е кучето ви да е било вече добре разходено привечер преди лягането на децата, защото ще ви се наложи да останете в непосредствена близост до вкъщи. Очевидно не е възможна голяма разходка, а само малка – с цел последно изпишкване, за да не мъчите животното с прекалено дълъг нощен интервал без изхождане. Разбира се, за всеки случай носете и съответното найлоново пликче, - ако кучето ви реши, че е излязло и по голяма нужда. Дръжте мобилния си телефон в ръка, като предварително сте се уговорили, че две позвънявания например ще означават «Качвай се! Детето се събуди!», четири - «Качвай се! Интернет връзката прекъсна! Нямам видимост! Ще сменяме провайдъра!», а шест – «Вдигай телефона! Има проблем!» Не е нужно да вдигате телефона до четвъртото позвъняване, понеже веднага ще ви отрежат главата с роуминг, просто тичайте нагоре по стълбите. Но продължи ли звъненето, забравете за роуминга и отговаряйте на повикването, докато се качвате. При skype-вахта, никога не ползвайте асансьор. Може да заседне.

3 коментара:

  1. Анонимен1 май 2010 г., 11:23

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване