петък, 30 април 2010 г.

Аниното съчинение - нередактирано

Публикувам го, както е продиктувано, защото тя много се разсърди на опита ми да предложа синоним. "Кой е авторът, аз или ти", тъй ми вика :) Само пунктуацията е от мен.

____

Слънцето също ходеше на училище. Неговата майка беше Светлината и всяка сутрин тя будеше Слънчицето, обаче то въобще нямаше мерак да става. Копнееше да остане в леглото до късно и това му се случваше всяка зима. Затова Слънчицето обичаше зимата - тогава почти нямаше домашни и можеше да си отспи. През лятото пък Слънцето беше нещастно – трябваше толкова много да учи: по въртене, по светене и по топлене. Но най-много го затрудняваше да погали някого с лъчите си, защото то се опитваше да се приближи внимателно и да бъде нежно, а човекът получаваше слънчев удар. Тогава майката Светлина му каза:
- Това е само образно казано; да погалиш някого с лъчите си значи да му направиш топличко.
Слънчицето обаче пак не разбра. То беше малко разсеяно и затова чу само думата “образ” и каза:
- Добре, мамо! Ще ти нарисувам един образ. – А майката Светлина каза:
- Уф, нищо не ти разбирам.

Глава втора

Училището на Слънчицето беше Слънчевата система. Както вече ви споменах, предметите му бяха въртене, светене, топлене и погалване с лъчи. Госпожа Слънчева система беше най-добрата учителка след госпожа Нинова, а според Слънчицето – най-добрата въобще. Кои бяха съучениците му? Естествено, планетите. Сега ще ви кажа няколко имена:
Венера бе най-добрата му приятелка. Плутон беше най-дребният в класа. Сатурн пък носеше много пръстени, които никога не сваляше. Уран пък беше най-големият, но това не означаваше, че знае повече от Плутон. Напротив – Уран беше много глупавичък. И така вече знаете кои са съучениците на Слънцето.
А самото Слънце как се справи на контролното по въртене? Естествено – с шестица. Майката Светлина беше страшно доволна.
Кои са недостатъците на Слънчицето? Както споменах, то беше много разсеяно. Освен това имаше огромно самочувствие. Искаше всички да се въртят около него. Майката Светлина обаче му каза:
- Не съм гледала кой се върти около теб.
Слънчицето беше страшно огорчено.
И това бяха недостатъците на Слънчицето. Сега, когато вече го познавате, бихте могли да поиграете заедно, само че то вече си легна. Нищо – и утре е ден!

Няма коментари:

Публикуване на коментар