понеделник, 26 април 2010 г.

Как Малката мечка преследваше идея

Има много видове идеи, даже повече, отколкото пеперуди.
Едни се отглеждат сравнително лесно, стига да им приготвиш топло местенце и да ги храниш редовно с черничеви листа.
Други са лекокрили и прекрасни сами по себе си, като идеята да си поръчаш втори ягодов сладолед, но се срещат толкова често, че хората някак са свикнали с тях.
Има полезни идеи, които вършат работа в домакинството; те летят ниско над земята, защото отдавна са били опитомени. Има и пакостливи, дето ти жужат из главата и мира не ти дават, докато не направиш беля.
Но има и такива, каквито никой още не е зървал; всяка от тях е различна и единствена на света.
Казват, че ако такава идея те погледне в очите, ще се почувстваш щастлив до дъното на душата си.
Казват още, че ако уловиш такава идея, тя ще ти донесе несметно богатство и слава.
И веднъж, докато Малката мечка пиеше млякото си, в кухнята влезе такава идея.
Или поне така си помисли Малката мечка, когато я зърна с крайчеца на очите си, но не можеше да бъде сигурна, защото когато обърна глава, идеята се беше скрила и само зад мълчаливото радио се чуваше тихо припърхване.
Малката мечка се върна към млякото си. Пърхането се усили. Вдигна крака на масата – нещо бяло прелетя през полезрението й и се скри зад пердето. Малката мечка се втурна в стаята си и донесе лист и химикал – най-доброто оръжие за лов на идеи.
Когато се върна обаче, кухнята изглеждаше съвсем празна.
- Не се крий, знам, че си тук – каза Малката мечка. – Хайде излизай де, видях те – излъга тя и почука с химикала по листа. Но отговор нямаше. За всеки случай Малката мечка седя дълго на масата, пи бавно млякото си и чака идеята да излезе от скука или от самота. Само че нищо такова не се случи; само млякото й изстина, после свърши, както свърши и денят.
Тогава Малката мечка въздъхна и се зае да измие чашката си. Отнесе я до мивката, пусна водата и тъкмо когато чашката се покриваше с пухкава пяна, а лапките на Малката мечка бяха толкова мокри, че за лист и химикал и дума не можеше да става, идеята излетя отняъкде и кацна върху кранчето на чешмата.
И когато я загледа в очите, Малката мечка разбра, че няма нужда от никакви богатства, защото и без тях беше щастлива до дъното на душата си.

2 коментара:

  1. Привет!
    Поредицата за Малката мечка е страхотна. Благодаря, че я споделяш тук!
    А пък историйката с жужащата идея е просто ... чудна чудновата :)

    ОтговорИзтриване