петък, 16 април 2010 г.

Вулканични размисли

Тъй като има изгледи вулканът в Исландия да ми попречи да се прибера вкъщи,
днешната тема ще бъде за вулканите.

Предполагам, вече сте си правили домашен модел.
Ако не сте, правите планина от солено тесто и слагате по средата пластмасова чашка, в която сипвате сода за хляб (повечко), веро (за по-дълготрайна и пенеста лава) и няколко капки червена хранителна боя (за цвят, за какво друго :)). Добавяте щедро оцет и гледате изригването. (По избор можете да споменете, че содата и оцетът се допълват така, че се променят и стават по-стабилни, а при срещата им се получава сол, вода и един газ (въглероден двуокис), който прави тези хубавите пухкави мехурчета).

Можете да им покажете и друг вид наглед, с яйчен крем в купичка, който е хванал коричка и при натиск от двете страни изригва :)

Можете да им разкажете, че думата "вулкан" идва от римския бог Вулкан, който пък е гръцкият Хефест, който пък е куцият бог на ковачите, син на Зевс и мъж на Афродита (и, явно, доста гневлив).Покажете им анимационно как действат вулканите:
Или тук:
Или им разкажете за вулкана Тамбора, който изригнал през 1815 г. в Индонезия и предизвикал ред катаклизми, сред които годината без лято в Европа и Северна Америка, когато реколтата се провалила и настанал глад. От друга страна липсата на овес за конете подтикнала немския изобретател Карл Драйс да търси други начини за придвижване. В крайна сметка измислил дрезината и прадядото на днешния велосипед. Ура!
Проливните дъждове, причинени от същия вулкан, накарали Мери Шели и компания да си седят в швейцарската хижа и да се състезават кой ще измисли по-страшна история. Мери Шели измислила "Франкенщайн".А английският художник Търнър рисувал необикновено красивите залези, които всъщност се дължали на замърсяване на въздуха с вулканичен прах.


И все пак, научният интерес настрана, предпочитам да се прибера вкъщи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар