понеделник, 12 април 2010 г.

Денят на космонавтиката!

Освен че имам имен ден (като планетарно образувание) :),
днешната дата е повод и за други радости.

Например човек може да види колко би тежал на различни планети. Така значи, няма нужда да се мъча с диети - ще сваля теглото си до приемливи граници, като ида на Луната.

Да прочете митове, легенди и факти за кометите

Да си направи папие-маше космос за тавана на детскатаДа си направи домашен "Център за междупланетни съобщения" :)

Да си запише някъде, че на 16-и в "Тук-таме" ще се правят ракети от стари кутии
Да покаже на децата си как действат ракетите с помощта на сламка, връвчица и балон (връвчицата се нанизва през сламката и се връзва за два раздалечени стола. На нея се залепя ракетата - балонът, който сте надули, но не и вързали; когато се отдува, балонът се изстрелва до другия стол); добър повод да обясните на децата си, че въздухът, който излиза от балона, оттласква техния "космически кораб" в обратната посока.Освен това, при хубаво време, може просто да седне с децата си вечерта в някоя градинка, да позяпа звездите от пейката и да поговори за тях.

П.С. Да планира, заедно с децата, всички подробности за едно междузвездно пътешествие през лятната ваканция - какво е добре да си носим, каква ще е кухнята на Алдебаран...

П.П.С. И, разбира се, да си направи истинска голяма ракета от кашон за бойлер, в която да може да се влиза :) Тази се продава, доколкото виждам, но всеки уважаващ себе си ракетостроител ще си направи сам.


П.П.П.С. (вече звучи като заекване): Да прочете "Асансьор към звездите" на Джани Родари.

! А в "Little Owl" се продава соларна печка. Велико!

3 коментара:

 1. Тъкмо щях да мисля как се прави летяща ракета с балон, тък като домашният механик отсече: "Истинската ракета, за да излети и трябва гориво. какви са тия балонни-малони?!"

  Буквалисти...:)

  ОтговорИзтриване
 2. Резе, хубавото на балонните е, че децата после могат да ги възпроизведат вкъщи... истинският ракетомоделизъм май е за по-големи.
  Ако баща ми или Марин доведат Ането на 16-и, тя може да разкаже повече :)

  ОтговорИзтриване
 3. О, Анде, балгодаря за пригледното обяснение:))
  Ще се радвам да чуем разказа на Ането:)

  Казвам ти...отглеждам един програмист вкъщи, който на командата "Как да направя от балон двигател за ракета?" отвръща "no true" веднага:)

  ОтговорИзтриване