събота, 10 април 2010 г.

Подреждането на стаята в три стъпки

Спомням си каква досада ми беше това (и все още е).
Поръчат ми да си прибера стаята. Аз отивам, виждам плюшената маймуна, прибирам я. Отивам в кухнята при мама.
- Готова съм!
- Не може да си готова толкова бързо!
Добре. Връщам се в стаята. Виждам куклата, прибирам я. И понеже не може да съм готова толкова бързо, сядам да си почета. По някое време мама се провиква:
- Какво правиш?
- Чета.
- А готова ли си, че четеш?
- Даааааааа!
Естествено, идва и ми посочва всички разхвърляни вещи, които избират най-неподходящия момент да станат видими. И пак си го отнасям незаслужено :)

Тъй като и Ането, гледам, е в същата ситуация,
опитвам се да й помогна. С думи. (Безчувствена майка такава).
Задачата "прибери си стаята" е твърде голяма и неясна за нея.
Разбивам я на три части.

Първо, угаси пожарите.
Това са местата, където са започнали да се трупат разхвърляни вещи. Който не знае къде да сложи нещо, слага го там, и без друго е вече разхвърляно. И съчка по съчка става пожар. Ето, върху раклата има.

Второ, събери семействата по домовете им.
Нещата, които са се изгубили и трябва да намерят братята и сестрите си. Ето тези флумастри по пода; лежат си беззащитни, сега някой ще ги настъпи. Сложи ги в къщата им, точно така. Пластмасовите динозаври живеят в онази кутия. Едно нещо да оставиш, и то няма да може да се прибере за вечеря.

Трето, оправи големите неща. Покривката на леглото, килима; малко работа, но на място. Слънцето на небето, рибата във водата. Така.

Засега имам успех - ако искате, пробвайте :)

1 коментар:

  1. Това много ме развесели, но и замисли. Дъщеря ми като че потушава един пожар, създавайки друг, но ненабиващ се на очи :). Трите стъпки обаче си струва да се изпробват ;).

    ОтговорИзтриване