сряда, 31 март 2010 г.

Една хипотеза

От известно време се опитвам да си обясня какво се случи у нас през последните двайсет години. Политолог не съм, дори политикан, историческите ми данни са непълни, жизненият ми опит-малък. И все пак държа да споделя следната хипотеза, най-малкото защото след като ще трябва да обяснявам света на някои малки хора, трябва да се опитам да си го обясня на себе си.
Защо, по дяволите, съществуващата преди 1989 г. социална тъкан - такава, каквато беше - рухна толкова драматично? Защо ред неща, които бяха ценности, вече не са?

Моето обяснение е следното:
Социалистическият блок градеше систематично своя схема за обяснение на света, свой език. Както повечето обяснителни системи, тя почиваше върху плюса и минуса, върху двойки от противоположности, като социалистическото беше плюса, а лошото биваше приписвано на капитализма.
Хвалехме се, че ние сме:
колективисти, държим на общото - а онези са индивидуалисти, себични хора
социални, грижа ни е за другите - а онези са зверове в джунгла
духовни, славянска душа носим - не като онези материалисти западняците
всестранно развити - не като онези бурми в машинка

И така нататък. За да представи източния блок като добрия индианец, а западния - като лошия, източната идеология бълваше последователно една карикатурна представа за Запада като място на зверски кариеризъм, индивидуализъм, немара към общото, краен материализъм и т.н.

Хипотезата ми е, че в момента живеем точно в тази карикатурна представа, защото сме неспособни да си въобразим друга.
Защото когато цялата схема на обяснение рухне отвътре, ти не разполагаш с друга, а можеш да изградиш само нейното опако - такова, каквото го е посочила самата тя.
Затова в ценностно отношение смятам, че през последните двайсет години ние не живеем в капитализма, дори не живеем и в прехода.
Ние живеем в не-соца. Такъв, какъвто го виждаше самият соц. И първото нещо, което си замина, беше идеята за общото добро като ценност. От кварталните градинки през читалищата, та до националната култура.

Защо пиша това в блог за родителство? Моля да ме извините, ако е неуместно, но ми се иска нашите деца да не живеят нито в соца, нито в не-соца, а в един малко по-обмислен и разбираем свят.

6 коментара:

 1. Политолог може и да не си, но доколкото политиката и общественото устройство зависят в крайна сметка от хората, а хипотезата ти е съвсем издържана в психологическо отношение, на мен ми звучи много убедително.

  ОтговорИзтриване
 2. Много интересно и добре казано.

  ОтговорИзтриване
 3. Чудесно си стои в блог за родителство :) нали за да обясниш на детето си защо хората (според теб) са такива, каквито ги вижда, трябва да имаш собствена хипотеза по въпроса. Иначе няма как да се случи.

  ОтговорИзтриване
 4. Привет
  прибирам се от Берлин, където семейно почивахме пет дни; този път хотела бе от другата страна, Александърплац. Обичайно си резервираме стая в западната част - ритъма е спокоен, хората са облечени стилно, усмивките са повече от листата по дърветата и Старбук е точно, дето ти трябва.
  Берлин е покрива на света ми. По някое време бях толкова често там, че се питах дали не е добре да инвестирам в апартамент.
  На изток
  четем
  заплатата двайсет години по късно е наполовина. Проблемът е производителността. Налети са милиарди в инфраструктура, народа продължава да киселее във физиономията. Жилищата приличат на Люлин и Младост, макар санирани и с великденски полировки. Има повече графити, отколкото е прието за улично изкуство. Има и повече наркомани, изоставени кучета, лайна, сладки малки ресторантчета, където се сервира етническа кухня, Бен и Джери хладилник във всеки тото пункт.
  И това е просто един град, с една концепция.
  Социализмът явно е бил заболяване, нещо дето се настанява раково в манталитета и с най голямата капиталистическа терапия - не излиза.
  А бг дори си няма западен Берлин, гей за кмет или най страхотната евро мацка за премиер

  ОтговорИзтриване
 5. Превеждах история на Европа след Втората световна война. Много добър успореден анализ на Източна и Западна Европа, авторът е английски политолог от еврейски произход, понастоящем живее в САЩ.
  Описваше една и съща картина на много места в бившия източен блок, особено сред сателитите на СССР без изявен дневен ред. Струва си да се замисли човек.
  Между другото описваше и как обединението на Германия замалко не разорило ФРГ, която била най-успешната в икономическо отношение страна
  май осем милиарда са платени само на СССР, за да не се меси, отделно изкупуването и затварянето на неработещи заводи, обезщетенията на работниците и т.н.

  ОтговорИзтриване
 6. Много, много, много добре казано. По-добре от анализите на местните политолози, на които се дава широко поле за изява из родните медии. Сега ако можеше и повече хора да помислят върху думите ти...

  ОтговорИзтриване