четвъртък, 18 март 2010 г.

Буквите на хладилника


След като Стенли се чудеше какви са тия букви на хладилника, дето хем приличат на техните, хем са различни, Стела му обясни, че това е кирилската азбука, която прилича на латиницата, защото й е братовчедка.
Както знаете, те - азбуките - имат обща прабаба, старогръцката писменост, която от своя страна пък е внучка на финикийската:

А пък финикийската е дъщеря на една разновидност на египетската. Ако направим родословното им дърво, то май ще се окаже мноооого старо!
От друга страна, продължи Стела, първата азбука на славяните е била съвсем различна, не приличала на никоя друга. Тя се наричала глаголица и била измислена от двама многоучени братя, Кирил и Методий. Изглеждала ето така:

Красива е, нали? Все едно е направена от панделки.
Учениците на Кирил и Методий донесли тази азбука в България, където царят ги приел с радост. В продължение на два века хората пишели на глаголица, но после им станало по-лесно да използват измислената от ученика Климент азбука, която повече приличала на своите гръцки и римски роднини. Той я кръстил кирилица в чест на учителя си. На нея пишем и до днес!
Като гледаха хладилника, Стенли и Стела се сетиха, че са гладни; затова повече за буквите ще научим друг път :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар