сряда, 17 март 2010 г.

детелини, детелини

Днес мюмлата е малко болна, така че вместо на училище, си седя вкъщи, където с плоския Стенли й четохме от "Детска морска енциклопедия" - не преставам да се удивлявам колко хубаво е написана тази книга и как бие по точки всички гланцирани, шарени, претенциозни нови издания по темата.

После абонаментът за familyfun ни уведоми, че е свети Патрик, и макар да намирам глобализацията на празниците за недотам прекраснейшо явление, не можах да устоя на идеята за лепрекони, които се промъкват и правят млякото зелено,
нито за възможността да им устроим капан и когато ги хванем, да им поискаме цялото им съкровище. Преди да са ме погнали защитниците на културното разнообразие, в своя защита ще кажа, че можеше да е по-лошо, можеше да й дам да чете Джойс :)

П.С. Детелините от картоф също бяха яки. Правят се по следния начин:
1. Разрязвате картофа на две.
2. Притискате формичка за сладки във формата на сърчице към плоската част на едната половинка.
3. Без да махате формичката, изрязвате с нож около нея.
4. Махате формичката.
5. Потапяте в някаква боя или намазвате с четчица. Ние ползвахме кашица от брашно, вода и С200, оцветени с хранителна боя. В сайта предлагат акрилна, но нямах.
6. Отпечатвате едно сърчице, завъртате на 90 градуса и отпечатвате второ, което да се събира с първото в острата си част. После още едно. Рисувате дръжка и детелината е готова.


Капан за леприкони:
1. Вземате вътрешната част на руло тоалетна хартия. Приканвате детето да я облепи със зелена хартия или, ако нямате, като нас с обикновена ползвана офис-хартия, която после да боядиса в зелено.
2. Очертавате чаена чаша върху лист картон, изрязвате. Пак се боядисва в зелено, залепя се с лентички хартия за цилиндъра.
3. Залепя се черна лентичка и върху нея - жълта "катарама". Ние ползвахме хартии от старо списание и парче филц, но може всякакви материали.
4. по желание добавяте светлозелени детелинки, изрязани или изрисувани.
5. Най-отгоре слагате кръгче хартия, също боядисано в зелено, но не го залепяте, а само го оставяте да имитира дъно на шапката. Върху него слагате смачкан станиол, жълти стотинки или каквото съкровище измислите. Леприконът се помамва от съкровището, качва се отгоре и пропада вътре.

Леприконски безчинства:

две-три капки хранителна боя ще направят млякото зелено. Същата беда може да се случи и с други храни. Някои деца дори се събуждали със зелен отпечатък от целувка на бузката (смятам, че бои за лице или сенки за очи, смесени с малко крем, ще свършат работа).

6 коментара:

 1. прекрасно е, че давате линкове, но има майки - вкл. себе си - които се затрудняваме с превода от английски. Може ли да превеждате на кратко онези идеи, които ви се струват инересни.

  ОтговорИзтриване
 2. благодаря ви много, следя ви всеки ден и ще се радвам и на други предложения - за игри, филми, книги. Винаги съм искала да занимавам децата си в къщи, но поради липса на идеи само се разминава(х)ме из стаите.

  ОтговорИзтриване
 3. :) ще се радвам да бъда полезна. Пък и други хора ми пращат игри, информация за книги и т.н., тъй че в някакъв смисъл е колективно усилие/удоволствие.

  ОтговорИзтриване
 4. о, Детска морска... я прочетох за една зимна ваканция на село от кора до кора. Все още си остава една от любимите ми книги изобщо :)
  Ако си срещала някъде подобна друга книга, Снусмумрик ще ти е особено благодарен да споделиш :)

  ОтговорИзтриване
 5. Друга като нея няма на света :)
  Иначе преди две лета купих от улична сергия в Търново "На малките - за звездите и планетите", но не е същото. Детската морска я четох сега и си спомних целия кеф на "Кой живее в морето" със странните животни и риби, с легендите, с викторината на морските следотърсачи... И не е само носталгия, детето веднага каза, че е суперинтересна, а тя има няколко от новите енциклопедии по темата. И на мен и сега ми беше толкова приятно да я чета (добре, че мъжът ми като малък си е пазил книгите по-добре от мен, неговата е съвсем здрава).

  ОтговорИзтриване